Ugrás a cikkhez
Reklám

A több mint háromezer dél-balatoni vendéglátóhely és kiskereskedelmi üzlet számára nagy gond a szakképzett munkaerő nyugatra vándorlása – hangzott el a KISOSZ Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete szerdai turisztikai szezonnyitó fórumán, Balatonszárszón.

Kertész Rezső, a szervezet ügyvezető társelnöke elmondta, hogy a balatoni kiskereskedők és vendéglátósok többsége június első hétvégéjén nyit a tavalyihoz hasonló jó szezonban reménykedve. Számítanak arra, hogy forgalomcsökkenést hozhat a vasárnapi nyitvatartás újbóli bevezetése, illetve strandi szolgáltatók esetében például egyes strandok fizetőssé válása.

A társelnök nagy jelentőségűnek nevezte, hogy az Országgyűlés elé került áfatörvény-módosítási javaslat szerint az éttermi szolgáltatások jelenlegi 27 százalékos áfáját jövőre 18, 2018-ban pedig 5 százalékra csökkentik, mivel így több pénz juthat fejlesztésekre és versenyképes bérek fizetésére.

Jelezte, hogy a KISOSZ a tagsága által megfogalmazott igényeket közvetítve további javaslatokat kíván tenni a kormánynak. Szeretnék elérni egyebek között, hogy megemeljék a vállalkozások alanyi adómentességének több éve változatlan 6 millió forintos határát, valamint hogy a jelenleginek közel felére, 10 ezer forint alá csökkenjen az online pénztárgépek kötelező szervizdíja. Szükségesnek tartják azt is, hogy növekedjen a vállalkozók elszámolható reprezentációs költségeinek mértéke.

A KISOSZ túlzottnak és elfogadhatatlannak tartja továbbá, hogy ha egy vállalkozó alkalmazottja kétszer nem ad nyugtát, 12 napra bezárják az üzletét, ez a rövid balatoni szezonban nehéz helyzetbe hoz egy vállalkozást. Ugyan eddig ilyenre csak két esetben került sor, kezdeményezni kívánják a szankció megváltoztatását – mondta Kertész Rezső.

Hetesi Gábor, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) somogyi igazgatóságának illetékes osztályvezetője arról számolt be, hogy tavaly a nyugtaadás és a pénztárgépek ellenőrzése során feleannyi szabálytalanságot tapasztaltak, mint egy évvel korábban, ezért várhatóan ezen a nyáron csökken a revizorok próbavásárlása. Túl alacsony nyugtaszám esetén ugyanakkor többször lehet majd fogalomellenőrzésre számítani – figyelmeztetett. A somogyi vállalkozások adózás szerinti minősítése jelenleg 40 százalékban megbízható, 60 százalékban átlagos, és kockázatos kategóriába egyelőre senki nem került – mondta el.

Makkos Péter, a KISOSZ elnökségi tagja, fonyódi vendéglátós arról beszélt, hogy a balatoni turizmust egyre inkább a belföldi vendégek határozzák meg, ezért a SZÉP-kártya megszüntetése akár 20-30 százalékos visszaesést hozhat a forgalomban.

Szikra László, a somogyi kormányhivatal főosztályvezetője arra biztatta a fórumon megjelenteket, hogy szakemberhiány esetén vegyék fel a kapcsolatot a járási és kormányhivatalok foglalkoztatási osztályaival. Szólt arról is, hogy nehéz a szakképzett munkaerő megtartása, mivel a magyar vállalkozások bérei nem versenyképesek a nyugatiakkal.

Gelencsér Attila (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Parlament vállalkozásfejlesztési bizottságának tagja arról mondta fel a sikerpropagandát, hogy a kiskereskedők munkája jelentősen hozzájárul az ország sikereihez, hiszen 2010 óta 15,1 százalékkal nőtt Magyarország kiskereskedelmi forgalma, ami háromszorosa az uniós átlagnak.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából