Ugrás a cikkhez
Reklám

"Véleményem szerint a kulcsszó a kritika, vagyis mennyire lesznek kritikusak az új alelnökök" - alább olvasható Apáti István Facebookra kitett közleménye:




Tisztelt Tagtársak!

Elöljáróban fontos tisztázni néhány alapvető dolgot az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatban.

Tévedés azt gondolni, hogy radikális-mérsékelt ellentétekről van szó, hiszen például Volner János (korábbi Gárda-szóvivő) beállítottságát nem kell sokáig magyarázni.

Akkor mi a hangsúlyos? Véleményem szerint a kulcsszó a kritika, vagyis mennyire lesznek kritikusak az új alelnökök.

Mindezek után elmondom, milyen döntésre jutottam.

„A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.”

Magyarul: hiába mondom, nem akarok semmi rosszat, de a helyzet olyan feszültté vált, hogy senki sem tudná garantálni az események normális mederben való megmaradását.

Múlt héten úgy éreztem, hogy a harcom építő jellegű lesz, már most látom, hogy ez átfordulhat rombolásba, amely számomra erkölcsileg vállalhatatlan.

Az első nagy felháborodás és a sok biztatás után az utóbbi napokban lényegesen változott a helyzet. „Oldjátok meg, valahogy!”
„Pista, te már csak alelnök tudsz lenni?”
Ha szétszakítjátok a pártot, az kinek lesz jó?”
Sokan úgy vélik, foggal-körömmel ragaszkodom a tisztségemhez. Ez sem igaz, de ennek a bélyege egyre inkább kezd rám égni.

A Jobbik nem egy elnöké és hat alelnöké, nincs joga egyik szereplőnek sem tönkre tenni, hiszen nem heten, hanem több, mint tízezren építették fel.

Másfél hete azt mondtam, behúzom a vitorlákat, ha a tagság részéről nem lesz kellő igény az indulásomra. Tény, hogy van igény az indulásomra. Ugyanakkor napról napra növekszik egy másik igény. A békesség iránti igény.

Akkor most mi legyen a fontosabb? Úgy döntöttem: a béke.

Legyen béke!

Az ellenkező döntés jóvátehetetlen károkat okozhatna. A Jobbik sírásója nem leszek.

Tudom, most sokan csalódottak lesznek és elküldenek oda, ahonnan az életem kezdődött. Ők is próbálják beleképzelni magukat ebbe a helyzetbe!

Nem a saját nehézségeim a legfontosabbak, hanem a mozgalom egységének a fenntartása. Nem az a tragédia, hogy így döntöttem. A tragédia a tagság – akár kisebb részének – a távozása lenne, amelyet mindenképpen meg kell akadályozni.

Ennek megfelelően hátralépek, nem indulok alelnök-jelöltként.

Végezetül néhány szó Vona Gáborhoz.

Tisztelt Elnök Úr!

Nem fogok ellenségeskedni és áskálódni. A legjobb tudásom szerint mindent megteszek a következő választásokon a Jobbik sikeréért.

A döntéseddel a legnagyobb felelősséget vetted a vállaidra. Ennek a döntésnek minden pozitív és negatív következményét vállalnod kell.

Az Alapszabályunk szerint törvényes, amit teszel. Ugyanakkor szerintem az előkészítés, az eljárás, az ügyintézés módja hemzseg a hibáktól. Minden ehhez kapcsolódó kritikámat változatlanul fenntartom.

Szolgáljon számodra is örök tanulságul, hogy akár ilyen nagy horderejű, akár kevésbe fajsúlyos döntések végrehajtását nem így kell levezényelni.

Tisztelettel és üdvözlettel:

dr. Apáti István
országgyűlési képviselő
országos alelnök

Kapcsolódó: korábban Szávay István is hasonlóan fogalmazott a felelősség vállalása tekintetében: "Vona Gábor ezzel egyszemélyi felelősséget vállal a párt 2018-as választási győzelméért"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából