Ugrás a cikkhez
Reklám

A kormány folyamatos párbeszédre törekszik a zsidó közösségekkel, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a zsidó közösségek együttműködésének javítását szolgálja - közölte a Miniszterelnökség csütörtökön. Lázár János miniszter szerda este folytatott megbeszélést az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőségével.




A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a találkozón Köves Slomó vezető rabbi bemutatta a közösség hitéleti tevékenysége mellett az EMIH által működtetett óvoda, iskola, szociális otthon, valamint szeretetszolgálat munkáját, ezzel a hitközség "össztársadalmi szinten is jelentős feladatot és meghatározó szerepet vállal".

A találkozón Köves Slomó a kormány segítségét kérte a gyarapodó közösség egyre jelentősebb oktatási és szociális szerepvállalásához szükséges infrastruktúra kialakításához.

Lázár János a megbeszélésen kiemelte: a kormány nyitott az EMIH közösségi tevékenységének és társadalmi szerepvállalásának támogatására.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a zsidóság munkája mindig is jelentős szerepet játszott Magyarország fejlődésében (különösképpen Kun Béla, Rákosi, majd az SZDSZ-korszak idején - a szerk.), ezért a kormánynak kiemelten fontos, hogy a zsidó közösségek a társadalom szerves részeként végezhessék tevékenységüket.

A kormány ezért folyamatos párbeszédre törekszik a zsidó közösségekkel, szorgalmaz és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a zsidó közösségek együttműködésének javítását és a zsidóság társadalmi szerepvállalásának megerősítését szolgálja - olvasható a közleményben.

Hozzátették: a megbeszélésen a felek sikeresnek értékelték az ún. holokauszt 70. évfordulója alkalmából megrendezett emlékévet, amely sok helyi közösséget "eredményesen és aktívan mozgatott meg, és korábban példa nélküli kezdeményezések kiindulópontjaként szolgált".

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából