Ugrás a cikkhez
Reklám

Két és fél hónappal „sajtónyilvános” elfogásuk után még mindig csak lőfegyverrel, lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítják azt a két férfit, akik állítólag a miniszterelnök ellen terveztek merényletet novemberben.

Újbudán fogták el tavaly november 21-én a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai a 62 éves gödöllői M. Pétert és a 60 éves budapesti R. Gyulát. Egyikük Volvójával állítólag a XII. kerületbe tartottak, hogy megöljék Orbán Viktort. Legalábbis a Blikk akkor a miniszterelnököt nevezte meg célszemélyként, és ezt az információt hivatalosan azóta sem cáfolták. A gyanúsítottak Volvójából Skoda és Scorpio típusú géppisztolyok, hozzájuk való hangtompítók és tetemes mennyiségű lőszer került elő. Miután az elfogásuk után egy nappal egy másik akciót is végrehajtott a TEK (két szlovákiai magyar [a "Magyar" Nemzet megfogalmazása - a szerk.], történelmi játékokat kedvelő fiatalembert és két, haditechnika-mániás magyarországi társukat fogták el; egyikük lakásán komoly mennyiségű, gyűjtögetett, illetve saját kezűleg gyártott robbanóanyagot, valamint világháborús lőszereket találtak), a két akcióról közös, ámde félreérthető közleményt adott ki a TEK főigazgatója.

A kommünikét olvasva a sajtóban szinte mindenki egy akciónak értelmezte a két elfogást. A kommunikációs hibából fakadó és napokig tartó zavart végül Pintér Sándor belügyminiszter és Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára volt kénytelen feloldani. Tisztázták, hogy a két elfogásnak nincs köze egymáshoz. Pintér Sándor M. Péter és R. Gyula elfogását illetően azt mondta: a védett személyekkel kapcsolatos információgyűjtés során jutottak el hozzájuk. A belügyminiszter tájékoztatása szerint megfigyelésükhöz operatív eszközöket használtak: lehallgatták őket az autójukban, lakásukon, illetve lehallgatták telefonbeszélgetéseiket is. „Meg kell győzni a mostani vezetőket, hogy adják fel a hatalmukat. A meggyőzés lehet persze egy darab ólom formájában, a fejbe”; „Végre fegyvert fogunk, kinyírjuk az összes rohadék alacsonyrendű génhulladékot magunk közül, együtt a kormányokkal, akik ma hatalmon vannak” – többek között ez hangzott el a beszélgetések során. Olyan szövegrészletet is idézett a miniszter, mely szerint „azok, akik ma a törvényeket hozzák, birkák, buták, közönséges bűnözők és hazaárulók, és kivégzendők”.

Tasnádi László mindehhez még annyit tett hozzá, hogy kormánytagot akart kivégezni a két elfogott férfi. (A TEK egyébként csak egy kormánytagot, Orbán Viktort védi.) Az államtitkár azt nem árulta el, pontosan ki ellen tervezett támadást a két elfogott. Tasnádi László azt közölte még, a szélsőséges nézeteket valló gyanúsítottak egy laza szerveződésű, „hadsereg” elnevezésű csoporthoz tartoztak.

A hatóságok által extrém csoportoknak nevezett szélsőséges, radikális csoportokat különösen a tavaly januári, a Charlie Hebdo című lap szerkesztősége elleni párizsi terrortámadás óta figyelik fokozottan a titkosszolgálatok, valamint a TEK. E csoportok egyike a Magyar Nemzeti Hadsereg nevű, 15-20 fős csoport, amely 2010 telén alakulhatott. Titkosszolgálati forrásunk nem cáfolta, hogy Tasnádi László erről a „hadseregről” beszélhetett, és a két elfogott férfi is ennek tagja. Az ultraradikális, militáns nézeteit az interneten propagáló csoport egyébként a két férfi elfogása után néhány nappal elhatárolódott a merénylettől mint olyantól, mivel „a lesből támadást magunktól és tagjainktól egyaránt genetikailag idegennek tartjuk”.

Mindkét elfogott férfi büntetett előéletű. Egyiküket 2015 májusában ítélték el, mert lőszereket hozott be az országba, a másik 2014 novemberében szabadult a lőfegyverrel visszaélés miatt kiszabott 7 és fél éves szabadságvesztéséből, utóbbi így már különös visszaeső. Mindketten előzetes letartóztatásban vannak. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ellenük. Más gyanúsított nincs. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata lapunk megkeresésére közölte: a nyomozás érdekeire tekintettel további információt nem kívánnak adni.

Az NNI minden bizonnyal meggyanúsította volna már a két férfit legalább terrorcselekmény előkészületével. Úgy tudjuk azonban, hogy a két gyanúsított ellen a készülődő Orbán-merényletre továbbra sincs más bizonyíték, mint lehallgatásaik hangfelvételei. A beszélgetések azonban zavarosak. Ez viszont egyelőre a gyanúsításukhoz sem elegendő, így marad a lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés gyanúja.

(A cikk a Magyar Nemzetben jelent meg)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából