Ugrás a cikkhez
Reklám

Ma délelőtt 11 órakor megkezdődött a pedagógusok demonstrációja az Országház előtt. A tanárok tiltakozását a miskolci Herman Ottó Gimnázium petíciója indította el. A tanárok rendszerszintű változásokat akarnak a közoktatásban és elégedetlenek a Klebelsberg Intézményfenntartó (Klik) működésével. Mozgalmukat eddig több mint 44 szervezet, félezer intézmény támogatja.

A mostani tüntetéshez csatlakoztak más ágazatban dolgozók is, köztük a vasutasok, a bányászok, a vegyipari-, a húsipari, a rendvédelmi dolgozók érdekképviseletei.

A hermanosok egy hete többezres demonstrációt szerveztek Miskolcon, és tíz másik városban is voltak megmozdulások.

A kormány menesztette Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt, pontosabban kormánybiztosi pozícióba helyezte, és immár az oktatás digitalizációjáért felel.

Távol maradnak a kormány kerekasztalától

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter keddre összehívta a Közoktatási Kerekasztalt. Ezen nem vett részt a Pedagógusok Szakszervezete, Galló Istvánné elnök azzal érvelt, hogy javaslataikat már átadták a kormányzati szereplőkhöz a sztrájkbizottsági egyeztetéseken.

Később a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László is azt mondta, a jövőben távol maradnak a kerekasztaltól, azt ugyanis nem tartják legitim egyeztetési fórumnak. Eközben egy alternatív kerekasztal látszik körvonalazódni, legalábbis megalakult a Tanítanék Mozgalom, mely egymás mellé tervezi ültetni a pedagógiához értő szakmai szervezeteket.

Lázár: a tanároknak nem "balhézniuk" kellene

Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki kormányinfón keményen bírálta PSZ-t, amiért nem képviseltette magát a kerekasztalnál. Úgy vélte, a tanároknak nem "balhézniuk" kellene, hanem tárgyalniuk a kormánnyal.

A Fidesz lillafüredi frakcióüléséről pedig az szivárgott ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "mögöttes erőket sejt" a tanárok tiltakozása mögött, legalábbis a Népszabadság erről számolt be. A lapnak Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának vezetője azt mondta: mögötte csak egyvalami áll, az iskolában a tábla. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a napilapban megjelenteket olcsó provokációnak minősítette.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából