Ugrás a cikkhez
Reklám

A bakszarkörtét, a kenderalmát, az aszalószilvát és még kétezer másik ősi magyar gyümölcsfajtát, illetve változatot mentettek meg eddig az utókornak a Kárpát-medence-szerte alapított tündérkertek. A különleges kertek létesítésével és gondozásával foglalkozó mozgalom kezdeményezője, Kovács István nyilatkozott a Kossuth Rádiónak.

Magyar Örökség-díjat kapott Kovács Gyula erdész, az őshonos magyar gyümölcsfajták megmentésével foglalkozó Tündérkert mozgalom megteremtője.

Ma már több mint száz helyen kétezer fajta régi eredetű gyümölcstermő növényt gondoznak. Kovács Gyula, aki a háromszáz lakosú göcseji faluban, Pórszombaton lakik, elmondta, kertjébe az első őshonos magyar fajtákat Göcsejben és Erdélyben, a Hargita fennsíkjáról induló Nyikó-patak völgyében gyűjtötte.

A Keleti-Kárpátok térségében olyan ritka szórványfajtákat talált, mint a bakszarkörte vagy a sózókörte, amelyek Göcsej nyugati részén is előfordulnak. Megjegyezte, a gyümölcstermő fákkal, cserjékkel foglalkozó tudományág, a pomológiai igazolni látszik azt a legendát, hogy Pórszombat valaha székely település volt.

Az erdész elmondta, az egész Kárpát-medence magyarlakta területeiről gyűjtött növényeket a Pórszombathoz közeli Medes-hegyen található kertjébe.

Kovács István hangsúlyozta, régen a környéken egy-egy portához akár ötven fajta is tartozott. A gyűjtőmunkájához ez a lenyűgöző gazdagság adta az ösztönzést, és az, hogy a nyolcvanas évek közepén erdészként dolgozva Göcsejben, látta ennek a sokszínű kertkultúrának a fokozatos pusztulását.

Mint elmondta, gyűjtőmunkájának eredményeként Göcsej területéről jelenleg több mint félezer fajtát őriz a kertjében, ilyenek többek között, a már említettek mellett, a tüskéskörte, a kenderalma vagy az aszalószilva. Kovács Gyula szerint érdemes belegondolni, hol van a világnak még egy olyan része, ahol olyan kis területen, mint a Göcsej ennyiféle gyümölcstermő növény található.

Vannak azonban olyan fajták, amelyeket már nem tudott megmenteni, a piros szentiványi alma egyes változatai már teljesen kipusztultak. Hozzátette, a kertjében vannak olyan fajták, amelyek máshonnan már eltűntek, és csak nála maradtak meg hírmondónak. Fontos, hogy ezek legalább az ő kertjében megmaradjanak.

Kovács Gyula arról is beszélt, hogy a Tündérkert elnevezés barátjától, Szarvas József színésztől ered, akinek az őrségi Viszákon van háza. Azon a településen szintén létrehoztak a helyiek ilyen különleges területet. Ha a községben gyerek születik, a családja a Tündérkertek ünnepén ültet neki egy régi viszáki fajtát. A helyi gyűjteményben így már több mint ötven különleges gyümölcstermő növény van. Bőven jöhetnek azonban még az újszülöttek, mert Viszák környékén több mint száz régi fajtát azonosítottak.

(Kossuth Rádió)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából