Ugrás a cikkhez
Reklám

Dörzsölhetik a markukat azok a polgármesterek, akik most is szép summát tesznek zsebre. 2014-től új bértábla szerint kapnák a fizetésüket, ami nekik kedvez.

Az új „bérrendszer" a következő önkormányzati választás után, vagyis 2014 őszén lépne életbe. Fő kedvezményezettje a főpolgármester lehet, az ő fizetése 670 ezer forintról 1,3 millióra nőne. A megyei jogú városok és fővárosi kerületek vezetői is jól járnának. Ennek alapja, hogy a fizetésüket a 747 900 forintos államtitkár-helyettesi illetményhez kötnék. Most ők 520-700 ezer körüli bruttóra számíthatnak, így a növekedés 200 ezer forint is lehet. Nyernének a 30 ezer lakos feletti városok vezetői is. Ők az alap 80 százalékát, úgy 600 ezret kapnának, ami jó 100 ezres emelés. A megyei önkormányzatok elnökei is ekkora pluszra számíthatnak. A legkevésbé az 1500 és a 30 ezer lakos közötti települések vezéreit érintené a változás: nekik alig módosulna bérezésük.




Az 500 és 1500 lakos közötti falvak elöljárói viszont tisztes summát bukhatnak. Itt 50 ezer is lehet a különbség, mert „csak" 300 ezer forintra számíthatnak. Az 500 fő alatti településeken pedig 150 ezerre csökkenne a havi fix, ami sok esetben a mostani alig fele. A Blikk kormányzati forrásból úgy értesült: néhány ismert politikus is rosszabbul járhat, ha maradnak a parlamentben. A 2014. tavaszi választások után már egyszerre nem vehetik fel a képviselői és a polgármesteri fizetést. Ezért ha őket képviselőként újraválasztják, úgy csak a mostani polgármesteri fizetésüket kapnák addig, amíg vezetik településüket. A képviselői bérről viszont az őszi választásokig – úgy 6 hónapon át – le kell mondaniuk.

A bérezés januártól változott volna, ám Kósa Lajos (Fidesz) a múlt héten közölte: ez a 2014-es helyhatósági választás utánra csúszik.

Elemzők szerint a nagyobb önkormányzati posztokon megkereshető pénzek emelése mögött az állhat, hogy 200 fősre zsugorodik a parlament, s sok jelenlegi honatyának kell a helyhatóságokban biztosítani az egzisztenciáját. Kiszelly Zoltán politológus szerint az várható, hogy a pártok húzóemberei a polgármesteri, megyei elnöki széktől válnak meg, hogy maradjanak az országos politikában.

(Blikk nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából