Mintegy száz tüntető részvételével zajlott le tegnap este Nyíregyházán a felvidéki magyarverés elleni tiltakozó megmozdulás.

A demonstráción beszédet mondott Dr. Gyüre Csaba és Lipusz Zsolt.

Nagy taps köszöntötte azt a Gábor nevű nyíregyházi szurkolót, aki szenvedő alanya volt Dunaszerdahelyen a tót rendőri brutalitásnak, melynek során komoly sérülések is érték.

Turóczy Ferenc


Láthattuk, hogy magyar szurkolók érkeztek, tudjuk az előzményeket – kezdte szónoklatát a hétfő este Nyíregyházán tartott tiltakozáson Gyüre Csaba, majd folytatta – tudjuk, hogy az a hatalom nem képes elviselni azt, hogy Dunaszerdahelynek első osztályú futballcsapata van.

A hazai szektorban láthatóan nyugalom volt, majd azt láttuk, hogy a rendőrök egyre beljebb nyomulnak, majd az egyik rendőr belépett a tömegbe és elkezdte őket verni.

Szlovákiának nincsen saját nemzeti mitológiája, ezért mindent tőlünk vettek át, ilyen például a zászlójukon szereplő kettős kereszt és a hármas halom – emelte ki Lipusz Zsolt a Jobbik nyíregyházi alelnöke és így folytatta - emellett az is bevett szokás, hogy a pozitív hősöket igyekeznek elszlovákosítani, Csák Máté, Balassy Bálint és az Andrássiak is szlovák hősök szerintük.

Eljött a tiltakozás helyszínére egy azok közül a futballszurkolók közül, akik Nyíregyházáról indultak Dunaszerdahelyre, és ott elszenvedői voltak a rendőri brutalitásnak. Gábor elmondta: már érkezéskor benne volt a levegőben valami, mert mindenkinek rögzítették az adatait, lefotózták, ami nem megszokott egy sportesemény előtt. Mindenki együtt szurkolt, klubszínekre való tekintet nélkül. Előzmény nélkül támadtak a rendőrök a magyarokra. Jellemző volt, hogy úgy sérültem meg, hogy egy korábban ismeretlen budapesti lányt védtem az ütések elől, majd egy debreceni srác védett engem, segítettek, amikor a földre kerültem - emlékezett vissza. Az újpestiek fradisták fehérváriak egyként szurkoltak.

A tiltakozás végén Gyüre Csaba azzal a felhívással fordult a jelenlévőkhöz, hogy szerdán aki tud, menjen Budapestre a szlovák nagykövetség elé szervezett tiltakozásra.

(Szon nyomán)