Ugrás a cikkhez
Reklám

A nyári szabadságuk idején külföldről hazatért vendégmunkások, a román diaszpóra tagjai vonultak pénteken korrupcióellenes jelszavakkal a román kormány épülete elé, ahol több ízben dulakodás tört ki az úttestet elfoglalni próbáló tüntetők és a székházat védő rendfenntartók között.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni jelszavakat skandáló, Viorica Dancila kormányfő és Liviu Dragnea PSD-pártelnök távozását követelő első néhány tucatnyi tüntető már péntek délelőtt megjelent a kormány székháza előtti Victoria téren, a délutáni órákra számuk több százra emelkedett.

Helyszíni beszámolók szerint a szokásosnál feszültebb lett a hangulat a pénteki demonstráción: a tüntetők megpróbálták megközelíteni a kormány épületét, megfékezésük érdekében a csendőrség – egyes médiajelentések szerint – könnygázt is bevetett. A közösségi portálokon szerveződött megmozduláshoz a hazai ellenzék hívei is csatlakoztak, a fővárosi demonstrációval egy időben pedig több romániai és nyugat-európai nagyvárosban is szimpátiatüntetések kezdődtek.

#bucharest victoriei square is full of protesters. Romanians came from abroad, where they had to leave to work because the governments cared more about stealing for themselves rather than caring for the people. pic.twitter.com/NDoBWkxMY4

— Adrian Bolboaca (@adibolb) 2018. augusztus 10.

 

BREAKING: Clashes between anti Gov protesters and police in #Bucharest #Romania. A lot of people was intoxicated by tear gas. They want PM resignation and early election. @LeahHardingAJE @KamahlAJE @janedutton @andrewchappelle @sarakhairat #AJNewsGrid #AJStream @mmbilal @FemiOke pic.twitter.com/r1EMRpPP33

— Adrian Pacurariu (@adrianpacurariu) 2018. augusztus 10.

 

Violență extremă din partea jandarmilor la protestul de la București din ziua de 10 august 2018.https://t.co/6v5p5QL9Wv pic.twitter.com/ZI1DVjOug9

— Corina Dumitrescu (@dumicf) 2018. augusztus 11.

A tüntetők „Igazságot akarunk, nem korrupciót”, „PSD, a vörös pestis”, feliratú táblákat emelnek a magasba, de obszcén tartalmú PSD-ellenes szlogeneket is látni-hallani. A román nemzeti zászlókon kívül számos uniós és tengerentúli ország lobogóját lengetik, és több nyugati nagyváros nevét tartalmazó feliratot tartanak. A kormányoldal azt hangoztatja, hogy a tüntetőket a jövő évi elnökválasztásra hangoló jobboldali pártok manipulálják, és ők nem képviselik a teljes diaszpórát, amelynek soraiban a PSD-nek is több százezer tagja van.



Végül több tízezren tüntettek a szociálliberális kormány ellen

A hírtelevíziók által megszólaltatott, külföldről hazatért tüntetők elmondták: ki akarták fejezni szolidaritásukat az anyaországban hátrahagyott nemzettársaikkal, hiszen számukra sem érdektelen, mi történik az országban, van-e hová hazatérni, sikerül-e változtatni azokon a közállapotokon, amelyek miatt külföldön keresték boldogulásukat. A tüntetők előrehozott választások megrendezését, a korrupt személyeknek kedvező törvényalkotás leállítását követelik, és a bukaresti “bürokrata, korrupt, haszonleső, kormányzásra alkalmatlan” vezetést teszik felelőssé azért, hogy Romániában nem tudtak érvényesülni.

A Világbank tavaly 3 millió 660 ezerre becsülte a külföldön élő román állampolgárok számát. A legtöbben, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Nagy-Britanniában élnek.

Frissítés: A csendőrség rohamosztagai végül szétverték a tüntetést

Erőszakba torkollott a román diaszpóra bukaresti kormányellenes demonstrációja: a román csendőrség rohamosztagai péntek éjszaka kiszorították a tüntetőket a bukaresti kormány székháza előtti Victoria-térről, miután a békés tüntetők közé vegyült rendbontók órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal.







Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a tüntetők és karhatalom közti összetűzések során a rendbontók körbevettek és ütlegelni kezdtek két csendőrt, akiket – a hírtelevíziók élő közvetítésének tanúsága szerint – az erőszakot elutasító többi tüntető testével védve mentett meg a lincseléstől.

ROMANIA |

Thousands attended a protest demanding the government's resignation in #Bucharest, Romania tonight. Police used tear gas and water cannons, and there were reportedly 250 people injured. pic.twitter.com/1BqlBR4FKO

— Vocal Europe (@thevocaleurope) 2018. augusztus 10.

 

🔴 SENSITIVE |

Romanian security forces shooting tear gas grenades and water cannons at protesters now in #Bucharest. Reportedly, there are over 250 wounded civilians. pic.twitter.com/dq19cfbMDB

— Vocal Europe (@thevocaleurope) 2018. augusztus 10.

 

romanian government greeting its expats #eu #romania #bucharest #corruption #violence pic.twitter.com/yI0huvcRgQ

— Constantin Marian Brosteanu (@cmbrosteanu) 2018. augusztus 10.

 A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal mintegy fél óra alatt kiszorították a tüntetőket a Victoria-térről. Az arcukat elfedő rendbontók azonban a környező utcákban folytatták a csatározást a karhatalommal, köveket dobáltak, és betörtek a környező üzletekbe, és amelynek során – egyes médiaértesülések szerint – két fegyvert is „zsákmányoltak” az ellenük kivezényelt csendőröktől.

Police brutality against protesters in #Bucharest

(Video via Cristian Ghica) pic.twitter.com/cnnsoblN6Y

— Ruslan Trad (@ruslantrad) 2018. augusztus 10.

 

Here's another example. Theres also little girls with broken legs and even more. #bucharest pic.twitter.com/ln9hWGFe7v

— Stace (@Unluckyness1) 2018. augusztus 10.

Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el. ”Egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan. Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” – írta a bukaresti szociálliberális kormánnyal szemben álló jobboldali államfő, aki szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a történtekért.

2. frissítés: A csendőrség "jól szervezett csoportok" provokációjáról beszél - 450 sérült

A román csendőrség szerint a békés tüntetők közé vegyült „jól szervezett” csoportok provokáltak összetűzést a rendfenntartó erőkkel a román diaszpóra pénteki kormányellenes bukaresti demonstrációján.

A csendőrség szombati sajtóértekezletén elmondták: 33 rendbontót állítottak elő, közülük nyolc ellen indult bűnvádi eljárás. 23 esetben bírságot szabtak ki 17 ezer lej (1 millió 200 ezer forint) értékben. A Victoria téri demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

Marius Miliataru csendőrségi szóvivő szerint azért nem lehetett kiemelni a tömegből a rendbontókat, mert azok kisebb csoportokban a tömegben mindenütt elvegyülve, a békés tüntetőket pajzsként használva, hátulról dobálták – többnyire vizes-palackokkal, később kövekkel és kerítésdarabokkal – a csendőröket. A szóvivő szerint fennállt a veszélye annak, hogy a rendbontók kiemelése során védtelen emberek sérülnek meg, a tüntetők pedig egyébként is ellenségesen viszonyultak a karhatalom minden megmozdulásához, ezért a csendőrség csak „védekezésre” szorítkozott.

A szóvivő nem nevezte meg: kikből álltak, honnan jöttek azok a „szervezett csoportok”, amelyek az erőszakot provokálták, még azt a korábbi, éppen a csendőrségtől származó információt sem akarta már megerősíteni, hogy „ismert futballhuligánokról” van szó.

Már délután elkezdődtek az első erőszakos cselekmények, ezt követően a karhatalom folyamatos „ostrom” alatt állt, volt amire könnygázzal, vízágyúval, fizikai erő alkalmazásával válaszolt – magyarázta a szóvivő. A csendőrség működését szabályozó törvényre hivatkozva emlékeztetett: amikor támadás éri a rendfenntartó erőket, azoknak meg kell védeniük magukat és azokat az intézményeket, amelyek védelmére kirendelték őket.

Kiderült, hogyan tűnt el a csendőrségi fegyver

Bukarest prefektusa (kormánybiztosa) 23 óra után néhány perccel adta ki a tömegoszlatási parancsot, azután, hogy egy – a garázdák által megtámadott gyorsétkezdéhez vezényelt, a tömegen áthatolni próbáló – csendőrkülönítmény két tagját körbevették és ütlegelni kezdték a "huligánok". (Valójában egyes tüntetők védték meg a lincseléstől a "bajtársaik" által hátra hagyott csendőröket, ez az alábbi felvételen is jól látszik - a szerk.) Egyikük, egy csendőrnő, súlyos fejsérüléssel és nyakgerinc-törés gyanújával került kórházba – a szóvivő szerint nem kizárt, hogy „egy életre megbénult”. Amikor földre került, lőfegyverét is ellopták: az elkövetőt videofelvételek segítségével próbálják azonosítani.

A csendőrség azt állítja, hogy – mivel a tüntetők között rengeteg nő és gyerek is volt – „fokozatosan, mérsékelten” alkalmazott erőt, időt hagyva minden „jóhiszemű” embernek, hogy elhagyja a teret. A csendőrök elutasították azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint „aránytalan és brutális” fellépésük vezetett az erőszakhoz. Az erő alkalmazásának jogosságát a katonai ügyészség vizsgálja.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Romániából is lelépett a szakképzett munkaerő - "kínaiak, thaiföldiek, bárki jöhet"

- A nagyzolás teszi tönkre a külföldön dolgozó románok életét





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából