Ugrás a cikkhez
Reklám

Szentmisével, koncerttel és SS-egyenruhával emlékeztek a budapesti, 71 évvel ezelőtti kitörésre radikális szervezetek Székesfehérváron és Kisbéren. Az esemény díszvendége egy SS-veterán volt. A rendőrség közleménye szerint a rendezvényt a megfelelő létszámmal biztosították, önkényuralmi jelkép használata miatt pedig nem indult büntetőeljárás, intézkedésre nem volt szükség.

Arcukat eltakarva vonultak többen is Székesfehérváron, a budapesti kitörési kísérlet 71. évfordulóján. A megemlékezés helyszínén Otto Wöhler, a Dél Hadseregcsoport főparancsnokának Hitlert és Szálasi Ferencet éltető táviratát is felolvasták.

Az Új Magyar Gárda főkapitánya személyesen nem vett részt a megemlékezésen, egy üzenetet küldött, amelyben a kitörő nyilasok, honvédek és német katonák hősiességét méltatta: „A sokszoros létszám- és technikai fölényben lévő vörös hordát több mint 50 napig feltartóztatták Budapestnél” – hangzott üzenete.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom fejér megyei elnöke a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szobor felállítása mögül kihátráló kormányt bírálta beszédében. „Hiába a kétharmados többséggel kormányzó kormánypártunk támogatása, mégis a háttérerők, a megszálló erők, amelyek rabigában tartják, térdre kényszerítették ebben a vonatkozásban az országunkat” – fogalmazott Kónyi Kiss Botond.

A megemlékezés díszvendége a Waffen SS egykori önkéntes katonája, Klaus Grothjahn volt. „Ő jelen pillanatban ma az elsötétedett Európában egy fény, amely olyan elfelejtett értéket képvisel, ami újra létezni fog, és újra vissza fogja adni a fehér ember büszkeségét és a valódi nemzettudattal rendelkező európai nemzetek magas szintű öntudatát” – méltatta Grothjahnt Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője.

Székesfehérvárról Kisbérre utazott a díszvendég, egy szórakozóhelyen tartott előadást a Waffen SS veteránja, a sajtót azonban arra már nem engedték be.

(HírTV nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából