Ugrás a cikkhez
Reklám

A Kúria kedden elutasította a Karsai Dániel által kezdeményezett, aktív eutanáziáról szóló népszavazás egyik kérdését – erről az alkotmányjogász számolt be a Facebookon.

Annak érdekében kezdeményeztem népszavazást, hogy azon halálos betegek, akik állapotuk miatt elviselhetetlen, az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen szenvedést élnek át, legalább haláluk idejét és módját méltósággal választhassák meg. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB), arra hivatkozva, hogy az élethez való jog sérthetetlen, úgy ítélte meg, hogy ilyen kérdés nem bocsátható népszavazásra. Az elutasító döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel éltem, a Kúria azonban helybenhagyta az NVB döntését - írta.

Hozzátette, hogy a közzétett döntés szerint az emberi élet és méltóság oszthatatlan egysége miatt nem képzelhető el olyan szabályozás, ami az Alaptörvény módosítása nélkül biztosíthatná a népszavazás alapján megalkotandó törvény érvényesülését. És mivel a Kúria szerint az élethez való jog abszolút jog, ezért még az emberi méltóság védelme sem törheti át.

Más szavakkal kifejezve: a Kúria kötelességé tette az életet. Még azok számára is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt, jegyezte meg Karsai, aki közölte azt is, hogy a Kúria döntése ellen hamarosan alkotmányjogi panaszt fog előterjeszteni.

Karsai Dánielt az ALS rohamosan romló állapota mostanra ágyba kényszerítette, 24 órás segítségre szorul, miközben tudata továbbra is tiszta.

(24 nyomán)

Korábban írtuk: Az eutanáziáért küzdő ALS-beteg most már azt mondja, akkor sem élne a lehetőséggel, ha engednék





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából