Legkevesebb 39-en meghaltak, 68-an pedig eltűntek a Brazília déli részén fekvő Rio Grande do Sul államot sújtó heves esőzésekben, az áradások miatt több mint 24 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására - közölte pénteken a helyi katasztrófavédelem.

A tájékoztatás szerint 80 éve nem jelentettek ilyen heves esőzéseket az országból, a Brazil Földtani Intézet szerint pedig egyes térségekben a hivatalos mérések 150 évvel ezelőtti kezdete óta a valaha volt legmagasabb vízszintet rögzítették.

Csütörtökön részlegesen összeomlott egy vízerőmű gátja Bento Goncalves város környékén, a megáradt Taquari-folyó pedig több várost elöntött és egy hidat is elmosott.

Az államban sok helyen áramkimaradásokról számoltak be.

Helyszíni beszámolók szerint folyamatosan helikopterek köröznek a bajbajutott területek fölött, sokan pedig háztetőkön várják a segítséget.

Az esőzések hétfőn kezdődtek és az országos meteorológiai szolgálat szerint várhatóan szombaton is folytatódnak. Eduardo Leite, az állam kormányzója szintén a helyzet rosszabbodását vetítette előre, ám hangsúlyozta, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek.

(MTI)