Egy, az Országos Mentőszolgálattól származó jegyzőkönyv került a Bors birtokába, a kormánypárti bulvárlap szerint ez igazolja azt, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszter igazat mondott, amikor a Hajdú Péternek adott interjújában elmondta: akkori férje, Magyar Péter azzal akart ráijeszteni, hogy eljátszotta, hogy öngyilkos lett, illetve gyógyszermérgezést szimulált.

„Nem szólalt meg, és ott volt egy xanaxos levél is. Két darab volt a tízes levélben, nem tudtam, hogy egyet vett be, vagy kilencet vagy nyolcat. Nem kockáztathattam nyilván, ez alapvető emberi kötelesség. Úgyhogy fogtam, felhívtam a mentőket” – fogalmazott Varga akkor.

A Bors most „megszerezte” a kivonuló rohammentők által készített jegyzőkönyvet, amelyből kiderül, hogy mérgezési tünetek miatt riasztották őket Varga és Magyar lakására, a Kútvölgyi útra tavaly február 19-én. Az már a Frizbi-interjúban elhangzott, hogy miután Varga letette a telefont, Magyar felkelt az ágyból, és közölte, hogy nem vett be semmit. A kegyelmi ügybe belebukó volt fideszes politikus szerint a férje a jelenettel rá akart ijeszteni.







Varga Judit arról is beszélt, hogy Magyar pizsamában volán mögé ülve „megszökött” a kiérkező mentősök elől. A Bors szerint ezt bizonyítja a mentőszolgálat jegyzőkönyve, amelyben leírják, hogy

a beteg ismeretlen helyre távozott.

A jelentésről közzétett képeken az látszik, hogy P1-es fokozatú volt a riasztás, amit az életet veszélyeztető eseteknél alkalmaznak. (További érdekesség, hogy bejelentőként dr. ***** Péter van, mintha nem is Varga Judit telefonált volna, de ez lehet a bürokrácia sara – a szerk.)

Nem ez az első eset, hogy a Varga Judit és Magyar Péter házasságának megromlásával kapcsolatos jegyzőkönyv kerül ki a hivatalos szervektől a sajtóhoz. A kettőjük veszekedéséről szóló rendőri jelentésről a Hvg.hu írt, annak teljes szövegét pedig a Mandiner közölte.

(24 nyomán)

Frissítés: Magyart Péter feljelentést tesz

Magyar Pétert arról is kérdezte a Telex, hogy járt-e kint mentő az otthonánál a Bors által bemutatott esetlapon megadott napon, valamint, hogy mit gondol a Varga Judit Által Hajdú Péternek adott interjúról, amelyben Varga Judit említést is tett erről az esetről, azt állítva, hogy Magyar a mentők kihívása után megvallotta, hogy szándékosan keltette az öngyilkosság látszatát.

Magyar írásban adott válasza erre részletesen nem tért ki, de közölte, hogy az esetlap nem is lehet igazi. Válaszában a valótlan hírek 20. századi anekdotikus jelképét, a jereváni rádiót idézte fel:

Nem Jerevánban, hanem Tbilisziben. Nem Moszkvicsokat, hanem Volgákat. És nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Még arra sem figyeltek, hogy a bejelentőhöz ne az én nevemet írják, hanem a volt feleségemet, ahogy a sztori szólt.

Az utóbbi mondat jelentősége abban áll, hogy a Hajdú Péternek adott interjúban Varga Judit arról beszélt, hogy a mentőket ő hívta ki – ebből következően kézenfekvő lenne, hogy az esetlapon bejelentőként az ő nevének kellene állnia, ennek ellenére a Bors által közölt lapon – a vezetéknév kisatírozásával – “Dr ….. Péter” neve olvasható.

Az OMSZ vizsgálódik

Az esetlappal kapcsolatban megkeresték az OMSZ szóvivőjét. Győrfi Pál közölte:

Az Országos Mentőszolgálat a betegdokumentációt az adatvédelmi szabályok szigorú betartásával kezeli, illetéktelen személynek, például érdeklődő újságírónak soha nem szolgáltatja ki.

Ennek alapján természetesen arra sem adhatok választ, hogy a sajtóban megjelent dokumentum adattartalma milyen esetre, mely személyre vonatkozik.

A dokumentáció a mentőellátást követően az EESZT rendszerébe kerül, ahol megfelelő jogosultság esetén a beteg, a törvényes képviselője, vagy másik, illetékes egészségügyi ellátó hozzáférhet.

Ezen túlmenően a betegdokumentációt szintén szigorú adatvédelmi feltételek mellett rendőrségi, bírósági eljárás kapcsán is kikérhetik tőlünk, azt követően a dokumentum az iratanyag részét képezheti.

Az Országos Mentőszolgálat általi adatkezelés jelen esetre vonatkozó teljes szabályosságát vizsgálat keretében ellenőrizzük.