Ugrás a cikkhez
Reklám

Az előző rész itt található.

1941. május 16., 13:20

Berlin, 1941. május 16. (Német Távirati Iroda)

A „Dienst aus Deutschland” hosszabb cikkben foglalkozik Hess esetével.

A lap bevezetőben megállapítja, hogy Berlinben továbbra is nagy nyugalommal figyelik Hess esetét és annak esetleges hatásait. Ez a magatartás azon a tényen nyugszik, hogy az angliai fantasztikus repülés előzményeit mind személyi, mind politikai szempontból teljes egészében tisztázták. Mint mértékadó német nyilatkozatokból kitűnik, Hess esete személyes tragédia, amely teljesen kívül esik a német politikán. Német részről továbbá meg vannak győződve arról, hogy Hess Rudolf, bármilyen lehetetlen és minden valóságérzetet nélkülöző volt is vállalkozása, nem cselekedett becstelen szándékból, és – amennyiben rajta és szabad akarat-elhatározásán múlik – Angliában semmi olyat nem tesz, vagy nem jelent ki, ami árthatna a német birodalom érdekeinek.

– Mindezek alapján Berlinben már most azon a véleményen vannak – folytatja a Dienst aus Deutschland –, hogy a Hess-eset folytán Anglia számára semmi esetre sem fognak teljesülni azok a túlfeszített várakozások, amelyeket a szenzációt keltő meglepetés első óráiban ehhez az esethez fűztek. Német részről mindenesetre felkészültek arra, hogy Churchill úrnak nem lesznek gátlásai, és brutális mesterkedések segítségével igyekszik majd kiforgatni Hess Rudolf vállalkozásának értelmét és visszaélni tragikus sorsával.

Az esetnek német részről tanúsított nyugodt megítélése nem utolsósorban a múltra vonatkozó bizonyos megfontolásokon is nyugszik. Nem az első eset – mondják –, hogy a birodalomért küzdő fiatal nemzetiszocialista mozgalom vagy maga a nemzetiszocialista birodalom sorsdöntő eseményekkel került szembe, amelyeket az ellenséges hírverés mindenkor a kezdő hanyatlás jeleiként használt ki propaganda célzattal. Ezzel kapcsolatbon emlékeztethetünk Strasser Gregor esetére, amely a németellenes propagandában annakidején nagy szerepet játszott, s amelynek néhány héttel később a nemzetiszocialista hatalomátvétel történelmi ténye vetett véget. Később is történtek ehhez hasonló események, mint például az annakidején sokat vitatott Blomberg-ügy, amely nem kevésbé adott okot a Harmadik Birodalom belső összeomlásának megjóslására. Néhány héttel később azonban Ausztriának a Német Birodalomhoz történt csatolásával megtörtént a legjelentősebb történelmi lépés a nagynémet birodalom létrehozására.

Mindezekből az „afférokból” és személyes tragédiákból a birodalom – így következtetnek ma Berlinben – belsőleg és külsőleg csak megerősödve került ki. A német fejlődésnek minden személyes vonatkozástól mentesen saját történelmi törvényei vannak, amelyeket Hitler Adolf hajt végre az egész német nép megingathatatlan bizalmától kísérve. E törvények további végrehajtása Angliát nemsokára egészen más kérdések elé fogja állítani, mint amilyeneket a fantasztikus angliai repülés feladott számára.

 

1941. május 17., 12:25.

Házi tájékoztató

London, 1941. május 17. (Reuter)

Hess Rudolf titokzatos repülőútjáról továbbra is megoszlanak a vélemények.

Bevin úgy véli, hogy Hitler tudott Hess angliai útjáról. Mások szerint az augsburgi repülőteret rendkívül szigorúan őrzik, és ezért Hess onnan üldözés nélkül nem tudott volna elmenekülni. Ez utóbbiak azt hiszik, hogy Messerschmitt, a híres német repülőgép-tervező is segédkezet nyújtott Hessnek.

A német hírverés eközben szorgalmasan dolgozik azoknak a leveleknek és okmányoknak megszerkesztésén, amelyeket majd úgy fognak közzétenni, mintha Hesstől származnának. Nyilvánvaló, hogy a birodalom vezetői szeretnék megismerni ebben az ügyben az angol álláspontot, de az is nyilvánvaló, hogy az angol hatóságoknak egyáltalán nem áll szándékukban kielégíteni kíváncsiságukat.

 

1941. május 22., 23:40

Házi tájékoztató

London, 1941. május 22. (Reuter)

Az alsóházban kérdést intéztek Archibald Sinclair légügyi miniszterhez annak a Messerschmitt-gépnek hirtelen Skóciába érkezése tárgyában, amelyből Hess Rudolf ugrott ki ejtőernyővel. A miniszter ezt válaszolta:

– Mindent elkövettek, hogy feltartóztassák Hess repülőgépét, amikor a Führer helyettese ejtőernyővel kiugrott gépéből, egy Defiant mintájú brit éjszakai vadász volt a sarkában.

(MTI)



Friss hírek az elmúlt 24 órából