Ugrás a cikkhez
Reklám

A minap készítettem egy rövid összefoglalót, kiemelve néhány be nem tartott ígéretet arra nézvén, vajon mikor lesznek enyhítések a koronavírus elleni „védekezésben” hozott intézkedésekben. Az elmúlt napok eseményei megint csak újabb hasonlóval szolgáltattak. És e mellett újra csak nem lehet elmenni szó nélkül.




Tekerjük egy picit vissza az idő kerekét, egészen pontosan február 5-re. Nem is volt olyan régen. Kétlépcsős újranyitást tervez a kormány - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a hónap elején. Ugyebár ismerjük ezt a tervet, sok helyen olvashattuk és hallhattuk, március 1-jén lenne az első lépcső, majd április 1-jén vagy 3-án a második.

No, de hát úgy tűnik, az első lépcső előtt megbotlunk.

Pedig Orbán Viktor nemrégiben jelentette be, „eljött a pillanat”, csak aztán kiderült, ő csupán az érdemi válaszlehetőségeket nem tartalmazó nemzeti konzultáció kitöltésére gondolt. Azért valljuk be, nem érhet minket váratlanul az, ha március 1-jén semmiféle enyhítés nem lesz, vagy csak nagyon minimális. Jegyezzük meg, szintén Gulyás Gergely ígérte, amennyiben lesznek enyhítések, elsők között a vendéglátósok kerülnek sorra! Ehhez képest a miniszterelnök már arról beszélt, a konzultációban azt a lehetőséget jelölte meg, hogy az este 8 órától kezdődő kijárási tilalom eltörlése lesz az első. Persze, nyilván ez a kettő önmagában nem zárja ki egymást, adott esetben kéz a kézben járhatna, de – személyes véleményem szerint – nem fog.

A fentebb említett kormányinfó óta ezt a kétlépcsős nyitást azóta nem igazán forszírozták a közbeszédben, nagy volt a hallgatás, mígnem egyszer csak Müller Cecília előállt azzal, hogy tulajdonképpen elkezdődött a „harmadik hullám”. Erre sok honfitársunk kapta fel a fejét, hiszen a korlátozások éppen azt voltak hivatottak szolgálni, hogy a második hullám ne szabaduljon el, és mielőtt még véget ért volna a második, már el is kezdődött a harmadik?

Erről önkénytelenül a klasszikus és zseniális Tanú c. film azon jelenete jut eszembe, mikor Pelikán elvtárs a tárgyalás előtt véletlenül az ítéletet kapja kézhez a vallomás helyett Virág elvtárstól. „Elnézést Virág elvtárs, ez az ítélet”.

Tisztelt hölgyeim és uraim, ez itt a tizenharmadik hullám… Elnézést, Cecília asszony, az majd csak 2022 februárjában lesz, össze tetszett cserélni a papírokat…

De a fanyar humort félretéve, és, bár hangsúlyozom mindig, én tényleg nagyon szeretném, ha nem lenne igazam, nem vagyok az a típus, aki ne örülne ebben a témában a tévedésének, de úgy látom, március 1-jén sem fog semmi történni.

Háromnapos járványügyi szakértői konzultációsorozata keretében elsőként az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségével tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök kedd délután Budapesten, a karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő a tanácskozás után Facebook-videójában azt mondta: óvatosságra intenek a szakemberek.

Továbbá a miniszterelnök szerint arra a kérdésre, hogy kell-e, lehet-e már nyitni, a korlátozásokat el lehet-e mozdítani, inkább óvatos, elutasító választ adtak. De azért megnyugtatott minket, a „konzultáció tovább folynak”. Az jó. Már csak az a kérdés, meddig óhajtanak minket hülyének nézni. Mondjuk nyilván addig, amíg hagyjuk…

Lantos János – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából