Az Extinction Rebellion (XR) klímarettegő csoport hasznos idiótái szombaton lezártak egy Hágán átvezető fő autópályát, tiltakozásul a holland fosszilis tüzelőanyagok több milliárd eurós támogatása ellen.



(Kép: Twitter)

A demonstráció egybeesett a nyugdíjak miatti rendőrségi sztrájkkal, és bár a rendőrség jelen volt, nem avatkozott be.

Den Haag in is ook geblokkeerd. Beide rijbanen bezet nu. Nauwelijks politie maar ook (nog) geen tegendemonstranten. Bankstellen waren al eerder neergezet denk ik. #XR #extinctionrebellion #denhaag #blokkade #A12 pic.twitter.com/qjNXsXsglM

— Marc Wurfbain 🦀 (@WurfTwain) September 14, 2024

Számos felforgató egyhetes menetet szervezett a Hollandia keleti részén fekvő Arnhemből, az esemény csúcspontja a Hágát kiszolgáló A12-es autópálya lezárása volt.

En er is weer muziek na een lange speech over het stoppen van de fossiele subsidies. Ze blijven denken dat dit gaat werken. ‘k Zie het niet gebeuren, maar goed. De pallievlag er ook weer. #XR #extinctionrebellion #A12 #denhaag #blokkade pic.twitter.com/TUdqOHZjW9

— Marc Wurfbain 🦀 (@WurfTwain) September 14, 2024

Az XR szerint néhány tüntető azt tervezte, hogy a rendőrség hiányát kihasználva az autópálya alagútjaiban éjszakázik. Rozemarijn van 't Einde, a mozgalom szóvivője azt mondta: "Visszajövünk, amíg a támogatásokat el nem törlik". Ehhez még hozzátette, hogy a támogatások összege évi 39,7 és 46,4 milliárd euró között van.

Hazazavarás helyett lezárás

A hatóságok nem zárták ki annak lehetőségét, hogy "az aktivisták biztonsága érdekében" az autópálya nagyobb szakaszait lezárják a forgalom elől.

Wordt steeds drukker op beide rijbanen in de tunnelbak. Zoals aangekondigd wordt ze geen strobreed in de weg gelegd. Goeie akoestiek wel. #XR #extinctionrebellion #denhaag #A12 #blokkade pic.twitter.com/OeG0K8C1Rl

— Marc Wurfbain 🦀 (@WurfTwain) September 14, 2024

Az XR rendszeresen célba veszi az A12-es autópályát, és a rendőrség gyakran több száz tüntetőt vesz őrizetbe.

A csoport szerint a szombati blokádja a legnagyobb "a 2022. július 6-i első blokád óta, de az éghajlati és ökológiai válság súlyossága indokolja az ilyen kellemetlenségeket".

David van Weel holland igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a rendőrség "mindig vészhelyzetben cselekszik, még a munkabeszüntetések során is". Szerinte "némileg ironikus", hogy a tüntetők a hatóságokat sürgetik, hogy gondoskodjanak a biztonságukról, miközben elítélik a "tekintélyelvű" politikát.

(MTI nyomán)