"Főnixmadárként fog feltámadni hamvaiból" a Hamász a palesztin szervezet egyik befolyásos vezetője, Háled Mesaal szerint.

A Reuters hírügynökségnek adott, kedden közzétett interjúban Mesaal azt állította, hogy a Hamász újra fel fog emelkedni az izraeli hadsereggel szemben a Gázai övezetben elszenvedett veszteségei ellenére. A szervezet továbbra is toboroz új tagokat, és folytatja saját fegyvereinek előállítását - tette hozzá.

"A palesztinok történelme ciklusokból áll. Átmegyünk egy-egy szakaszon, mártírokat veszítünk, és elveszítjük katonai képességeink egy részét is, de aztán a palesztin lélek újra feltámad, mint a főnixmadár" - mondta Mesaal. A Hamász-vezető szerint a szervezet ma is képes arra, hogy támadásokat hajtson végre izraeli katonák ellen.

"Elveszítettük a fegyvereink és lőszereink egy részét, de a Hamász továbbra is toboroz fiatalokat, és maga állítja elő fegyvereinek és lőszereinek egy jelentős hányadát" - fejtette ki.

Háled Mesaal 1996 és 2017 között volt a Hamász politikai vezetője, de máig befolyásos szerepet tölt be a szervezet életében. Az emigrációban élő Mesaal az egyike annak a hat Hamász-vezetőnek, aki ellen terrorizmus címén vádat emelt az amerikai igazságügyi minisztérium a 2023. október 7-i Izrael elleni támadás miatt.

Izrael azt állítja, a Hamász már nem működik jól szervezett katonai struktúraként, tevékenységét gerillaharcra sikerült visszaszorítani. Az izraeli hatóságok szerint a palesztin áldozatok legkevesebb harmada - nagyjából 17 ezer ember - a Hamász harcosa volt. A Gázai övezeti harcokban mintegy 350 izraeli katona halt meg. Mesaal az interjúban azt mondta: nem lát lehetőséget a békére mindaddig, amíg Benjámin Netanjahu van kormányon Izraelben. "Amíg az (izraeli) megszállás fennáll, addig a Közel-Kelet időzített bomba marad" - jelentette ki Háled Mesaal.

(MTI nyomán)