Izrael minden határon túlment a távközlési eszközök tömeges felrobbantásával Libanonban - jelentette ki csütörtökön Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom vezetője, miután milíciájának számos tagja is megsebesült a robbanásokban.

Naszrallah közölte, hogy vizsgálják a keddi és szerdai támadássorozat körülményeit. Harmincheten vesztették életüket, és csaknem háromezren sebesültek meg személyhívók, illetve kézi adóvevők összehangolt felrobbantásában.

"Kétségtelen, hogy az ellenállás és Libanon történetében is párját ritkító, nagyon súlyos biztonsági és katonai csapást mértek ránk" - mondta Naszrallah videóüzenetében, amelynek nyilvános közvetítése közben szemtanúk beszámolói szerint izraeli harci gépek hangrobbanások kíséretében repültek át alacsony magasságban a libanoni főváros egén, pánikot keltve a lakosság körében.

"Izrael két egymást követő napon, egy-egy perc leforgása alatt több mint ötezer embert akart meggyilkolni" - hangoztatta Naszrallah.

"Az ellenség minden határon túlment, már semmilyen törvényt és erkölcsöt nem tisztel" - jelentette ki Naszrallah, hozzátéve, hogy ez a támadássorozat "háborús bűncselekménynek minősülhet, és akár hadüzenettel is felér".

Naszrallah hangsúlyozta, hogy a támadásokat méltó megtorlás követi majd, és a Hezbollah nem hagy fel Izrael támadásával a közös határon át mindaddig, amíg a Gázai övezeti háború tart.

Hosszein Szalami tábornok, az iráni Forradalmi Gárda (IRGC) elithadsereg parancsnoka az IRNA állami hírügynökség szerint arról biztosította a Hezbollah vezetőjét, hogy Izrael "az ellenállás tengelyének pusztító válaszára" számíthat.

Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy Hezbollah-hadállásokat bombázott Libanon déli részén. A közlés szerint a síita milícia harci övezetté változtatta a régiót. "Évtizedeken át hadi célokra használt polgári lakóházakat, alagútrendszert alakított ki alattuk, és élő pajzsként használta a civileket" - olvasható az állásfoglalásban, amely szerint az izraeli hadsereg biztonságos körülményeket akar teremteni annak érdekében, hogy visszatérhessenek otthonukba Izrael északi határtérségének lakosai.

BREAKING: THIS IS ISRAEL BOMBING SOUTHERN LEBANON NOW pic.twitter.com/qnuE8iT1gR

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) September 19, 2024

🚨 BIG BREAKING: The Israeli Air Force has started bombing in the district of Tzur, Lebanon as soon as Nasrallah’s speech began.

Israel is sending a clear message to the Hizbullah terrorists not to mess with them. pic.twitter.com/OTf476Jn3q

— Mr. Nationalist (@MrNationalistJJ) September 19, 2024

⚡️🇮🇱🇱🇧IDF BEGINS HUGE AIRSTRIKE OPERATION AGAINST LEBANON as bombs rain down on homes in South of Lebanon, with massive gray clouds filling skies (left and top right vids) after Israeli missiles land right in middle of residential areas. pic.twitter.com/CduZLkbqVG

— Angry Citizen (@AngryCitizenxx) September 19, 2024

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Az izraeli "védelmi" miniszter bejelentette: "a harcok súlypontja áthelyeződik" a Libanonnal közös határ vidékére