Ugrás a cikkhez
Reklám

Hétévi fegyházbüntetésre ítélte hazaárulás ügyében Alekszandr Kuranovot, a Hiperszonikus Rendszerek Tudományos Kutatói Vállalata (NIPGSZ) volt vezérigazgatóját és főkonstruktőrét csütörtökön a szentpétervári városi bíróság.

A szigorúan titkosnak minősített ügyet zárt ajtók mögött tárgyalta a bíróság. Darja Lebegyeva, a szentpétervári bíróság szóvivője nem részletezett "kivételes körülményekkel" magyarázta, hogy Kuranov "csak" hét évet kapott, holott a hazaárulásért a törvény legkevesebb 15 évet ír elő. Szakértői kommentárok szerint a tudós vádalkut köthetett. Halmazati büntetésként 100 ezer rubel (mintegy 400 ezer forint) bírságot is kiszabtak rá.

Az orosz médiában korábban megjelent közlések szerint a 2021 augusztusában őrizetbe vett Kuranov, aki a nyolcvanas évek vége óta foglalkozik a hiperszonikus eszközök elméletével, külföldi állampolgárnak adhatott át államtitkot tartalmazó információt. Az Interfax hírügynökség egy informátora szerint a konstruktőr kutatásai iránt az Egyesült Államok és Kína mutatott érdeklődést.

Kuranov a műszaki tudományok doktora, a Szentpétervári Állami Műszaki Egyetem vezetési rendszerek és technológiák tanszékének professzora, a Lenyinyec holdinghoz tartozó NIPGSZ Nyrt. vezérigazgatója és főkonstruktőre volt. 1988 óta dogozott a Lenyinyecnél. Több éven át szervezője volt a Termokémiai és plazmafolyamatok az aerodinamikában című orosz-amerikai szimpóziumnak.

Az RBK című gazdasági lap szerint Kuranov vezetésével és személyes részvételével kutatások és kísérleti tanulmányok folytak a hiperszonikus légköri sebességű repülés új koncepciójának (az Ajax-koncepciónak) és a hiperszonikus technológia fő irányainak kidolgozására. A Interfax szerint az Ajax repülőszerkezet létrehozására vonatkozó elképzelések a szovjet időkig nyúlnak vissza, de a 2000-es években is folytak vele kapcsolatos munkálatok.

A Lenyinyec holding elnöke Anatolij Turcsak, a Szentpétervári Iparosok és Vállalkozók Szövetségének elnöke és az Orosz Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottságának tagja, a kormányzó Egységes Oroszország párt főtanácsa titkárának, Andrej Turcsaknak az apja. Turcsak másik, idősebbik fia, Borisz a holding vezérigazgatója.

A Rigában szerkesztett Meduza orosz ellenzéki hírportál összesítése szerint Oroszországban 2018 óta legkevesebb 12 tudóst vádoltak meg hazaárulással, köztük olyanokat is, akik hiperszonikus témákkal foglalkoztak.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából