Két izraeli katonatisztet is felmentettek a szolgálati kötelezettség alól, amiért engedély nélkül visszavonulási parancsot adtak ki a gázai ostrom során – írja az Ynet nyomán a Portfólió.



Fotó: IDF

A két tiszt azért adott utasítást visszavonulásra a parancsnokság engedélye nélkül, mert rajtaütött az alakulatukon egy Hamász-gerillaraj, és több kérés ellenére sem kaptak erősítést.

A lap információi szerint a csapatban eleve rossz volt a morál, mivel "jelentős időn keresztül" kellett tevékenykedniük Gázában anélkül, hogy leváltották volna őket.

Az alakulatot végül kivonták Gázából, a két tisztet felmentették, és fegyelmi eljárás alá vonták. Állítólag az alakulat alacsonyabb rendfokozatú tagjainak egy része is otthagyta az izraeli hadsereget az incidens után.

Azt nem tudni, hogy pontosan melyik alakulatról van szó, csak azt, hogy egy zászlóalj méretű formáció érintett, amely a Gáza elleni invázió eleje óta tevékenykedik a szektorban.

Az izraeli haderő elismerte, hogy "bizalmi válság" van a zászlóaljban, viszont hozzátették, hogy "menedzselik a helyzetet".