Ugrás a cikkhez
Reklám

Kikötött Egyiptomban a Dixmude francia helikopterhordozó hadihajó, és a fedélzetén utazó orvosok még ezen a héten elkezdhetik a Gázai övezetben lévő sebesült gyerekek orvosi ellátását - tudatta Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter kedden.

Az Izrael és Hamász közti konfliktus kezdete óta a Dixmude az első nyugati katonai hajó, amely Egyiptomba érkezett. A hajó hétfőn kötött ki a Gázától 50 kilométerre nyugatra fekvő el-Arisban, amely ma a Gázai övezetnek nyújtott nemzetközi segélyezés központja.

Az Izrael és a Hamász közötti ideiglenes fegyverszünet lehetőséget teremt arra, hogy további segélyeket juttassanak a Gázai övezetbe, és lépéseket tegyenek a sebesült civilek evakuálására.

"A hajót kórházzá alakították át. Összesen negyven ágya van" - mondta Lecornu egy francia rádiónak, hozzátéve; reméli, a hajó ezen a héten meg is kezdheti a sebesültek fogadását. Ehhez először szükség van Egyiptom és Izrael engedélyére, valamint a gyerekeket kísérő felnőttek hátterének ellenőrzésére is.

A Dixmude-ön a katonai és polgári egészségügyet szolgáló bázist alakítottak ki, külön figyelmet fordítottak a gyermekgyógyászati részleg kialakítására. Két műtővel és 40 ággyal felszerelve az orvosok képesek ellátni a könnyebb sebesülteket, mielőtt szárazföldi kórházakba szállítanák őket - magyarázta Lecornu.

Miután a gyerekeket ellátták a Dixmude fedélzetén, nagyobb egyiptomi kórházakba vagy a Gázai övezetben lévő tábori kórházakba kell szállítani őket, hogy biztosítsák a további betegek és sebesültek ellátásának lehetőségét.

A fedélzeten mintegy 22 civil orvos van, köztük 16 sebész és hat gyermekorvos - jelentették a francia tisztviselők.

Egyiptom azt közölte, hogy képes a gyerekeket fogadni a kórházaiban, de ehhez speciális felszerelést és pénzügyi támogatást kért Franciaországtól - számoltak be a tisztviselők.

Franciaországban további 50 kórházi ágyat tartanak fenn, amelyeket szükség esetén rendelkezésre bocsátanak a súlyosan sebesült és beteg gázai gyerekek számára, akik között daganatos betegek is vannak.

(MTI nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából