Váratlan hangnemű, furcsának mondható bejegyzést rakott ki az X-re az Egyesült Államok NATO-képviselete. Arról írnak, hogy Amerika most azért támogatja Ukrajnát, hogy "a lehető legerősebb helyzetben legyenek, ha eljön az idő a tárgyalásra," emellett pedig természetesen az ukrán katonák elszánt teljesítményét méltatják, írja a Portfólió.

"Arra fókuszálunk, hogy megteremtsük egy igazságos, kitartó és fenntartható béke előfeltételeit" – olvasható a bejegyzésben.

Ukraine has taken back more than half of its territory seized by Russia’s forces since February 2022. In this tough and dynamic battle, Ukraine’s soldiers are fighting bravely every single day, and they continue to inspire the world with their bravery and courage. We will… pic.twitter.com/ELeU4EbVfK

— U.S. Mission to NATO (@USNATO) November 20, 2023

Nagyon érdekes, hogy a misszió képviselői már egyáltalán nem említik Ukrajna Oroszország felett aratott katonai győzelmét mint lehetőséget. Az Egyesült Államok, számos más NATO-országgal együtt eddig rendszeresen azt hangoztatta: azért támogatják Ukrajnát, hogy az ország vissza tudja állítani teljes területi integritását, és ki tudja űzni az orosz hadsereget területéről.

Neves ukrán közösségi oldalak természetesen ellenséges hangnemben reagáltak.

Kritizálják a NATO-képviseletet, amiért egyáltalán felvetették a tárgyalás lehetőségét, többen úgy látják, Washington már területi engedményeket akarna tenni Oroszországnak, lemondva a megszállt területek egy részéről. Többen hangsúlyozzák: teljesen mindegy, milyen alku születik Oroszországgal, szerintük Moszkva azt úgysem tartja majd be.

Ezt követően a NATO-képviselet magyarázkodni kezdett:

Tisztáznunk kell: kitartunk az Ukrajna melletti elköteleződésünk kapcsán. A fenntartható béke azt jelenti, hogy nem hódolunk be Oroszország arcátlan és erőszakos területfoglalási kísérletének. Nincs vége a csatának, még meg lehet azt nyerni. Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg az szükséges.

Let's be clear: we reaffirm our enduring commitment to Ukraine and its people. A just and durable peace means not caving to Russia’s brazen attempts to redraw borders by force. This battle is not over, it is winnable. We will continue to support Ukraine for as long as it takes.

— U.S. Mission to NATO (@USNATO) November 20, 2023

Ezt is vegyes reakció fogadta: vannak, akik megköszönték a tisztázást, mások pedig azzal érveltek, hogy az amerikai képviselet még mindig túl puhán fogalmazott. Szerintük a "megnyerhető" nem jelenti azt, hogy Washington biztos Ukrajna győzelmében és nem írnak Oroszország katonai kudarcáról sem, mint várható és előnyös kimenetel. Szerezzetek egy jobb közösségimédia-gyakornokot!" – javasolja az egyik felhasználó.

Egyébként nem kizárt, hogy a kommunikációváltás teljesen tudatos Amerika részéről: rengeteg nyugati újságcikket lehet olvasni arról, hogy a nyári ukrán offenzíva hatására a NATO vezetésében elkezdtek többen kételkedni azzal kapcsolatosan, hogy Ukrajna megnyerheti-e a háborút. Pár hete maga Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök is arról írt, hogy patthelyzethez jutott a konfliktus.

Zelenszkij eközben még mindig a holonarratívát hajtogatja: "meg akarnak ölni bennünket"

Ukrajna nem hajlandó bármi áron a békéről tárgyalni - mondta Volodimir Zelenszkij elnök a The Sun című brit napilapnak adott, kedden ismertetett nyilatkozatában.

Az interjúban Zelenszkij úgy fogalmaz: az ukrán kormány nem hiszi, hogy Oroszország, személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök be akarná fejezni a háborút. "Meg akarnak ölni bennünket, mi viszont igazságot akarunk" - tette hozzá.

Zelenszkij szerint éppen ezért Ukrajna nem bármilyen áron elért békéről, hanem igazságos békéről beszél.

Az elnök elismerte, hogy a hadszíntéren nehéz a helyzet, de határozott nemmel válaszolt arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy Ukrajna kész lenne-e "barátságot kötni vagy diplomáciai tárgyalóasztalhoz ülni" Oroszországgal.

Zelenszkij elismerte azt is, hogy Ukrajnának "több sikerre lenne szüksége" a hadszíntéren, de tagadta, hogy a hadműveletekben patthelyzet alakult volna ki.

Kijelentette: a szárazföldi műveletekben elért haladás lassúságát ellensúlyozzák a Fekete-tengeren aratott sikerek. Zelenszkij szerint az ukrán erők megsemmisítették az orosz hadiflotta egy részét, és Oroszországnak már nincs teljes ellenőrzése a fekete-tengeri térség felett.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország hányszor próbált merényletet végrehajtani ellene, az elnök úgy felelt, hogy "nem tudja pontosan", "de ötnél vagy hatnál biztosan nem kevesebbszer".

Kijelentette: Kína nagyobb nyomást gyakorolhatna Oroszországra a háború befejezése érdekében. Zelenszkij szerint Kínának "nem érdeke, hogy segítse Oroszországot Ukrajna elfoglalásában".

Úgy fogalmazott: véleménye szerint Oroszország addig feszíti a helyzetet, amíg az Egyesült Államok és Kína "együttesen, nagyon-nagyon komolyan" fel nem szólítja arra, hogy távozzon Ukrajna területéről.

Hozzátette: Európa egyedül erre nem képes, és Oroszország Európától egyébként sem fél.

Zelenszkij szerint az ukrán légteret jelenleg az orosz légierő ellenőrzi, ezért Ukrajnának nagyobb légvédelmi kapacitásra van szüksége. Felvetette annak a lehetőségét is, hogy ha a nyugati országok nem akarnak közvetlenül ilyen fegyverrendszereket Ukrajnának juttatni, akkor átadhatnák a gyártási engedélyeket.

Hozzátette: Amerika és Európa segíti Ukrajnát ezen a téren, de ez a támogatás nem elégséges.

Azt is elismerte, hogy a Hamász és Izrael háborúja nem segíti Ukrajnát. Hozzátette: a világnak meg kell vizsgálnia, hogy a közel-keleti konfliktus mostani fellángolása "kinek is volt fontos".

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Foreign Affairs: Ukrajna kudarcot vallott a fronton, tűzszünetre van szükség