Ugrás a cikkhez
Reklám

A Gázai övezetbeli Dzsebálijá és a Nuszejrát menekülttábor ellen tegnap végrehajtott újabb izraeli légitámadás után Bolívia megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. Két másik, az amerikai zsidó lobbinak kevésbé kiszolgáltatott dél-amerikai ország, Chile és Kolumbia konzultációra hazarendelte nagykövetét Izraelből. Mindhárom ország elítélte a Gázai övezet elleni aránytalan, rengeteg civil halálát és sebesülését okozó izraeli hadműveletet – írja az alarabiya.net és a reuters.com.



Halott palesztin gyermeket emelnek ki a romok közül Nuszejrát menekülttáborban (fotó: AP)

Freddy Mamani bolíviai külügyminiszter-helyettes tegnap sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy La Paz megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. Mamani „a Gázai övezetet és a nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztető agresszív és aránytalan izraeli katonai támadással” indokolta a diplomáciai kapcsolatok megszakítására vonatkozó bolíviai döntést.

A Bolíviával szomszédos Kolumbia és Chile egyelőre nem szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat, de mindkét ország konzultációra hazarendelte az Izraelben akkreditált nagykövetét. A három dél-amerikai ország elítélte a rengeteg palesztin polgári személy halálát és sebesülését előidéző izraeli katonai támadásokat. Ezen kívül tűzszünet elfogadására, illetve a humanitárius segélyeknek a Gázai övezetbe történő beengedésére szólították föl Izraelt. Gustavo Petro kolumbiai elnök a palesztin nép elleni tömegmészárlásnak nevezte az izraeli hadsereg hadműveletét.



Túlélők és halottak után kutatnak a Dzsebálijá menekülttáborban az izraeli légitámadás után (fotó: Reuters)

Korábban, még pénteken megszólalt Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök is, aki kijelentette:

Ami most történik, az nem más, mint az izraeli miniszterelnök őrültsége, hogy eltörölje a Gázai övezetet.

A brazil elnök azt is írta X-oldalán, hogy „amennyiben Izrael nem állítja le a palesztin nép mészárlását, a mi nagykövetünk sem maradhat Tel-Avivban”.

H. J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából