Ugrás a cikkhez
Reklám

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 623 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, és 43 főre emelkedett a gyógyultak száma is, ismételte el az elmúlt 24 óra már korábban közölt adatait Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján is.



Koronavírusteszt Németországban (fotó: Wolfgang Rattay / Reuters)

Az országos tisztifőorvos szerint a tegnapi napon elveszített öt ember mindegyike idős és beteg volt:

jellemzően szív- érrendszeri betegségben szenvedtek, de számos egyéb krónikus, súlyos betegség vezetett ahhoz, hogy a koronavírus végzetessé vált náluk.

Müller Cecília szerint még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, noha napról napra nő az igazolt fertőzöttek száma, a megbetegedések pedig Budapesten és a nagyvárosokban csak azért fordulnak sűrűbben elő, mert ezek a települések eleve sűrűbben alkottak. De a szakember figyelmeztetett:

már az országban mindenhol megtalálható vagy beteg, vagy fertőzött.

Arról is beszélt ismét, hogy a hatósági utasítások betartása, a csoportosulások kerülése és az otthon maradás a közös cél, ebben a fegyelmezett lakosság is nagyon nagy segítségükre lehet, hiszen csak így lehet ellaposítani a járványgörbét, elnyújtani a járványt időben, így fenntartani a betegellátás biztonságát. Mivel sokan lehetnek tünetmentes vírushordozók, fontos, hogy

mindenki kerülje azokat az élethelyzeteket, amelyben átadhatja a vírust bárkinek.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a kézszárítók nem pusztítják el a vírust, a helyes, alapos, langyos vízben történő kézmosás elengedhetetlen, és ha lehetséges, akkor egyszer használatos papírtörölközőt használjanak az emberek.

A tisztifőorvos szerint az UV-lámpa nem alkalmas a bőr fertőtlenítésére, legfeljebb tárgyak esetében lehet ezt alkalmazni, ahogyan a teljes test alkoholos fertőtlenítését sem tartja megfelelőnek a bőrirritáció miatt.

Müller Cecília ismét beszélt arról, hogy a koronavírus ellen nincs gyógyszer, és egyelőre nincs vakcina sem, más védőoltások bizonyos, a tüdő megbetegedésétől védő oltóanyagokat tesztelnek folyamatosan a gyógyításban, de bizonyított ellenszer még nincs. Antibiotikumok természetesen nem alkalmazhatóak a vírus elleni terápiában, de rendelkezésre állnak bizonyos gyógyszerek, amelyeket a koronavírus elleni kézikönyv ajánl a kórházi kezelésekre.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a védőnői szolgálat munkarendjét is átszervezték, és éppen úgy, ahogyan a házi gyermekorvosoknál, elsődlegesen telefonon konzultáljanak a kismamákkal, és csak időpontra fogadják a babákat a konzultációkon.

Müller szerint nemhogy nem javallt, hanem kifejezetten fontos, hogy a gyermekek most is megkapják a szükséges, kötelező védőoltásokat.

Örömmel jelentette be Müller Cecília, hogy

a háziorvosoknak védőfelszerelést tudnak juttatni azokból az eszközökből, amelyek a héten érkeztek Magyarországra, hiszen az alapellátásban dolgozó orvosok azok, akik az első vonalban találkoznak a betegekkel.

Ezután az operatív törzs üléséről számolt be Kiss Róbert. Az alezredes szerint a kórházparancsnokok jelentést tettek, a törzs pedig jóváhagyta az átcsoportosítási javaslatukat.

Ma 31 kórházba szállítanak ki egyéni védőeszközöket, de ma már a rendőrök is kapnak, a készenléti rendőrséghez már ki is szállították a szájmaszkokat, kesztyűket. Ma újabb szállítmány érkezik.

11 668 állampolgár rendeltek hatósági házi karanténba.

Velük kapcsolatban összesen 81 627 ellenőrzést végeztek, 564 esetben találtak szabálytalanságot, 456 fővel szemben szabálysértési eljárás indult, 40 figyelmeztetést és 269 helyszíni bírságot szabtak ki.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban is ellenőrzött a rendőrség, rengeteg szabályszegést észleltek, 442 esetben indult eljárás, 1442 esetben figyelmeztettek.

Kiss Róbert szerint folyamatosak a határellenőrzések, elvétve vannak csak torlódások. A rendőrség továbbra is figyelemmel kíséri a járványhelyzettel kapcsolatos bűncselekményeket is:

Újságírói kérdésre adott válaszok:

(Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából