Ugrás a cikkhez
Reklám

New York városában hűtőkamionokba rakják ideiglenesen a halottakat, hogy így tehermentesítsék az egészségügyet, írja a Business Insider.



Hűtős teherautók sorakoznak a New York-i Bellevue kórház közelében 2020. március 26-án (fotó: Peter Foley / MTI / EPA)

Pár napja bukkantak fel az interneten olyan videók, amiken állítólag több brooklyni kórház mellett is a vírusban meghalt emberek testét helyezik hűtőkamionokba. Egy rémült néger videóját például több mint 200 ezren megosztották (ne feledjék: "this is for real!"):

New York kormányzója, Andrew Cuomo hétfőn azt mondta, New York államban legalább 75 795 pozitív koronavírusos eset van, és legalább 1550 ember halt meg. Jelenleg több mint 10 ezer ember van kórházban. A Maimonides Medical Center annyit reagált egy a Daily Newsnak eljuttatott közleményében a videókra, hogy „sajnálja, hogy bárki ilyen videókat tudott készíteni”, majd a szóvivő hozzátette, hogy folyamatosan dolgoznak az emberek tájékoztatásán a koronavírus-helyzet kezeléséről.

A Brooklyn Hospital Center is reagált a videóra, ők azt mondták, hogy a dolgozók a közegészségügyi protokollt követik. A szóvivő azt is mondta, hogy a fagyasztós kamion az egészségügyi rendszer segítését szolgálja. Ez azért szükséges, hogy kompenzálja a tragikusan kiugró számú haláleseteket, amelyek jelenleg túlterhelik az egész ellátási rendszert a kórházaktól a hullaházakig. A gyászoló családok nem tudnak gyorsan intézkedni, így elhunyt szeretteik hosszabb ideig maradnak a kórháznál. Ezért van szükség átmenetileg erre a megoldásra.

Kreml: orvosi felszerelést szállító orosz katonai gép indul az Egyesült Államokba

Még kedden egészségügyi berendezéseket és védőfelszerelést szállító orosz katonai repülőgép indulhat útnak az Egyesült Államokba - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint.

Peszkov elmondta, hogy a nap folyamán technikai egyeztetés folyt a gépről. A segélyszállítmányról Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök hétfői telefonbeszélgetésén esett szó.

"Az orosz fél a súlyos amerikai járványügyi helyzetre való tekintettel segítséget ajánlott fel orvosi berendezések és védőeszközök formájában. Trump köszönettel elfogadta ezt a humanitárius természetű segítséget" - hangoztatta a szóvivő.

Peszkov hozzátette, hogy a két elnök megállapodásának megvalósítása során az a benyomás alakult ki, hogy amerikai részről egyesek "minimum nem segítették" a technikai kérdések operatív megoldását. A szóvivő fontosnak érezte megjegyezni, hogy az Egyesült Államoknak felajánlott segítséggel Putyin "abból indul ki, hogy amikor az amerikai orvosieszköz- és anyaggyártók felpörögnek, akkor szükség esetén ezt a segítséget ők is tudnák majd viszonozni".

Peszkov rámutatott, hogy ugyancsak együttműködés alakult ki Oroszország és Kína között.

"Most, amikor ez a helyzet kivétel nélkül mindenkit érint és globális természetű, nincs alternatívája a közös cselekvésnek a partnerség és a kölcsönös segítségnyújtás szellemében" - mondta.

Trump hétfői washingtoni sajtótájékoztatóján említést tett arról, hogy az Egyesült Államok a koronavírus-járvány elleni harcban segítséget kap Oroszországtól és Kínától.

Frissítés: a "demokrácia fellegvárában" kirúgják azt, aki panaszkodni mer

Az amerikai médiában egymást érik azok a mobiltelefonokkal készült képek és videók, amelyek a koronavírus-járvány miatt New Yorkban halottasházként működő hűtőkamionokról készültek. A város 45 nagy hűtőkamionhoz jutott, ezeket részben vásárolta, részben a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) küldte arra az esetre, ha a kórházak és a halottasházak már nem tudnák hol tárolni a holttesteket - írja az MTI.

Keddre a nagyváros valamennyi halottasháza megtelt, ezért felsorakoztatták a hűtőkamionokat. Nem tudni, kik készítették a mobiltelefonos képeket és videókat, de a nagy amerikai televíziós társaságok egymás után mutatták be, ahogyan óriási zsákokban helyezték el felpolcolva a holttesteket. Egy hűtőkamion 44 holttest tárolására alkalmas.

A városban közben nemcsak kórházak céljára emelnek sátrakat, hanem hűtött sátrakat állítanak fel halottasházak céljára is. Mind a hűtőkamionokat, mind a speciális sátrakat a nagy kórházak mellé telepítették - mondta el az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) Aja Worthy-Davis, a halottkémek New York-i irodájának szóvivője. Michael Lanotte, a New York államban lévő ravatalozók igazgatói szövetségének vezetője azt közölte, hogy a speciális kamionok és sátrak elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy az elhunytakat emberséges körülmények között őrizzék, amíg átszállíthatják őket a ravatalozókba.

New York államban szigorították a temetések rendjét is. Egyes temetőkben csakis az elhunyt közvetlen családtagjai, más sírkertekben pedig legfeljebb tízen vehetnek részt a búcsúztatáson.

A Bloomberg News arról számolt be, hogy több amerikai tagállamban a kórházvezetők elbocsátással fenyegetik az orvosokat és az ápolókat, ha a sajtónak nyilatkozva panaszkodnak az egészségügyi berendezések vagy védőruhák hiányára, esetleg a munkakörülményekre. Sok egészségügyi intézményben pedig a vezetők előzetes engedélye nélkül nem is lehet nyilatkozni. A Bloomberg példákat is sorolt. Ming Lint, aki Washington állam egyik kórházának sürgősségi osztályán dolgozott orvosként, a múlt pénteken bocsátották el, mert nyilatkozott egy újságnak a Facebook közösségi portálon megjelent egyik bejegyzésről, amelyben valaki a vírustesztek és a védőfelszerelések hiányáról írt. Chicagóban egy ápolót azért rúgtak ki, mert e-mailben azt írta a kollégáinak, hogy hatékonyabb védőruhát akar, amikor szolgálatba áll. A manhattani Langone kórházban arra figyelmeztették a dolgozókat, hogy állásvesztéssel járhat, ha engedély nélkül nyilatkoznak.

Felszállt az Egyesült Államokba orvosi felszerelést szállító orosz katonai gép

Felszállt a Moszkva melletti Cskalovszkij repülőtérről az Egyesült Államokba egészségügyi védőmaszkokat és orvosi berendezéseket szállító orosz katonai repülőgép - közölte szerdán az orosz védelmi minisztérium.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden elmondta, hogy a segélyszállítmányt Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfői telefonbeszélgetésük során ajánlotta fel amerikai hivatali partnerének, Donald Trumpnak. Oroszország, a súlyos amerikai járványügyi helyzetre való tekintettel, segítséget ajánlott fel orvosi berendezések és védőeszközök formájában. Trump köszönettel elfogadta ezt a humanitárius természetű segítséget - hangoztatta a szóvivő.

2. frissítés: New York tömegsírok kiásására szerződtet rabokat

New York önkormányzata 6 dolláros óradíjat és fertőzés elleni védőfelszerelést ajánl a hírhedt Rikers-börtönsziget elítéltjeinek, ha vállalják tömegsírok kiásását a várostól kissé távolabb eső Hart-szigeten - értesült az Intercept a városvezetésben dolgozó forrásaitól.

Az East River és az Atlanti-óceán találkozásánál fekvő Hart-szigeten régóta működik köztemető, és 2008-ban a város (még Mike Bloomberg vezetése idején) ezt a területet jelölte ki arra, hogy itt helyezzék el egy esetleges járvány esetén a hirtelen megszaporodó, egészségügyi és logisztikai gondot okozó holttesteket. A 2008-as tervezet egy olyan járvány esetére készült, melyben New York lakosságának 25-35 százaléka fertőződik meg, és két százalékos halálozási aránnyal számol – ami 50-200 ezer közti halottat jelent.

A vészforgatókönyv szerint a halottakat tízes csoportban, egymás mellé kell eltemetni.

A tömegsírok ásására tett előkészület ijesztőnek tűnik, de New Yorkban a koronavírus-járvány ezen a téren is válsághelyzetet idézett elő. A város egészségügyi hatóságának adatai szerint kedd estére már 43 139 fertőzöttet azonosítottak, közülük pedig összesen 914-en vesztették életüket. Brooklynban hétfőn már ideiglenesen hűtőkamionokba kellett rakni a halottakat, hogy így tehermentesítsék az egészségügyet.

A polgármesteri hivatal szóvivője egyébként az Interceptnek megerősítette, hogy létezik egy „általános” megállapodás a városvezetés és a börtön előtt, azonban annak nincs köze a koronavírus-járványhoz, mivel egyes rabokat már évek óta bíznak meg sírásással a Hart-szigeten. Ez egyébként így is van, a már idézett jelentés szerint 2008-ban heti 20-25 holttestet temettek el a Rikersben raboskodók.

(Business Insider - Intercept - MTI - Index nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából