Ugrás a cikkhez
Reklám

Imrédy Béla vagy Szegedi Csanád esete is jól mutatja, hogy a kikeresztelkedés nem mindig könnyű és társadalmi utórengésektől mentes döntés zsidó családok számára. Mert igaz ugyan, hogy az embert nem a származása, hanem a gondolkodása határozza meg; de ha valaki később nemzeti politikusként a cionistákkal veszi fel a harcot, azután mégis kiderül, hogy épp saját fajtáját szapulja, akkor az emberek szemében könnyen nevetségessé és hiteltelenné válik akkor is, ha céljai minden bizonnyal szentek. A politikai ellenfelek pedig mindig szalámitaktikával metélik az újkori pártok végeit: ez a liberális demokráciák káros mellékhatásainak egyike, tudomásul kell vennünk, s meg kell tanulnunk e beteges jelenséggel együtt élni. (Vagy: „tetszettünk volna forradalmat csinálni”, hogy klasszikust idézzünk. /Antall József/)

De vajon mi a helyzet fordított esetben, amikor valaki prozelitává lesz? Van a mi belvárosi kipás Rogánunknak például egy bécsi druszája, bizonyos Markus Rogan, aki sikeres múltú, első osztályú, 30 éves úszóbajnok; és éppen most, pályájának csúcsán, midőn utolsó olimpiáján fel tehette volna életművére a koronát, az aranyérmet, a szemifinálén diszkvalifikálták! A 34 érmet összegyűjtött egyszeri világrekord az athéni olimpiáról 2004-ben elhozott két ezüstöt, s most már nyújtózkodott a csúcsra az arany után, de kisípolták a medencéből, mert mellre váltásnál szabályt sértett: zárt karokkal delfin-lábcsapást produkált. Ahogyan a Biblia mondja: „Így lesznek az elsőkből utolsók…”

Mivel azonban a sportoló kétes előélettel rendelkezett, nem mindenki sajnálta, egyesek szerint megérdemelte a bukást, mert mindig is arrogáns, pökhendi és nagyképű fickó volt. Néhány nappal korábban például nagy port kavart egy interjúban: Ausztria egyik legzseniálisabb korábbi sportolójáról, a nemzeti hősként tisztelt Hermann Maierről tett sértő kijelentésével. (A „Herminátornak” is becézett Maier Ausztria egyik legeredményesebb síugrója volt, aki önhibáján kívül elszenvedett súlyos motorbalesete utáni visszatérése során képes volt újra a legjobbak közé visszatornászni magát!) „A jó sportolók úgy sikeresek, hogy nincs túl sok a fejükben” – mondta róla Rogan, aki szerint ezért nyert Maier több érmet másoknál. Persze „bagoly mondja verébnek” - fűzhetjük hozzá ironikusan, hiszen most, pályája kényszerű végén Rogán is bevallotta, fogalma sincs róla, hogy eztán mivel keresi meg a betevőt, hiszen az úszáson kívül máshoz nem ért… Tartalék vagyona pedig állítólag nincs, hiszen a felkészülésbe, s a legdrágább edzőkbe fektette minden pénzét.

Nos, itt következik a „Deus ex machina”, a prozelitizmus. Szerencsére a korábbi nőcsábász és diszkóbunyós Rogán nemrég beleszeretett egy dúsgazdag amerikai zsidólányba, a vele egykorú Leanne Cobb-ba, aki egy 5 milliárdos alapítvány igazgatónője. Hogy fel se merülhessen senkiben a kitartottság vádja, az ex-sportoló máris bejelentette házassági szándékát. S hogy a leendő apóst is megnyerje a vérkeveredés gondolatának, felajánlotta, hogy előtte felveszi a zsidó vallást!

Gyors döntés volt, minden esetre a megvalósítás némileg macerásabb lesz. Maga az áttérés átlagosan egyéves előkészületet igényel. Felkészítő kurzusra kell járnia (18 alkalommal, alkalmanként 4 órát), hogy alaposan elsajátítsa a zsidó vallás csodálatos rejtelmeit, melyből végül vizsgát is kell tennie. Ismernie kell a Tóra mind a 613 törvényét, melyből 365 tilalom és 248 előírás. Le kell mondania számtalan olyan „nem kóser” táplálékról, amit eddig szívesen fogyasztott. A folyamat betetőzéseként pedig végleg búcsút kell mondania fitymájának, alávetve magát a kötelező körülmetélés nem éppen örömteli, ókori szertartásának. Végül rituális beavatási fürdőre is szüksége lesz úszóbajnokunknak (valószínűleg azért, hogy lemossa magáról goj múltja minden mocskát). Közben a rabbik majd áldásokkal halmozzák el, s az esküvő után végre hozzájuthat felesége vagyonához is. Természetesen a jövőben szombatonként tilos számára például az úszás és az autóvezetés is, hiszen ezzel súlyosan megsértené Jehovát, aki a hatnapos teremtésben úgy elfáradt, hogy szombaton már csak pihegni tudott…

Sok boldogságot kívánunk az előbőrmentes új élethez, Rogán Markus!

Tarnóczy Szabolcs



Friss hírek az elmúlt 24 órából