Ugrás a cikkhez
Reklám



Önnek is Horvátország jut róla eszébe?
Kellemetlen helyzetbe került az Európai Bizottság: a testület kedden bejelentette, hogy visszavon egy kampányfilmet, mert a videó negatív visszhangot keltett.

Az Európai Unió bővítését lett volna hívatott népszerűsíteni a pénteken internetre feltett videó, de rasszistázás lett a vége. Az EB a sok panasz után a visszavonás mellett döntött.

A filmen egy fiatal európai nő látható, akit a távol-keleti, dél-amerikai és indiai hagyományos harci sportok művelői körbevesznek, megfélemlítenek. De a film "békésen" fejeződik be: a sárga overallba öltözött nőnek hirtelen 11 ugyanilyen társa támad, akik a támadókkal közös meditációba kezdenek (ami "teljesen európai" szokás) - majd az egész jelenet átalakul az EU sárga-kék színű csillagos lobogójává, a külföldiek pedig felszívódnak, azaz beolvadnak. S megjelenik a felirat: "minél többen vagyunk, annál erősebbek vagyunk". Ez utalás az EU küszöbönálló bővítésére, 2013-ban a jelenlegi 27 tagállam uniója Horvátország csatlakozásával 28 tagúra bővül. (Csak azt nem értjük, miért más kontinensről származó színesbőrűvel kell az európai Horvátországot jelképezni - a szerk.)

"Ezt a közösségi honlapok, mint a Facebook közönségére szabtuk, egy speciális publikumnak" - nyilatkozta Stefan Füle, az EB bővítésért felelős tagjának a szóvivője. A filmet tesztelték 16-24 évesek között és esetükben az üzenet "bejött".

"A videót semmiképpen sem szántuk rasszistának, és természetesen sajnáljuk, hogy néhányan ezt annak tekintették" - magyarázkodott a szóvivő.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Ami valóban szívás: a magyarellenes rasszizmus lelepleződése négy videóban

- A valóság az igazi szívás - egy válaszvideó a cigóknak

- - Ezeket az amerikai videókat próbálták lemásolni a "rasszizmusszívató" cigányok



Friss hírek az elmúlt 24 órából