Ugrás a cikkhez
Reklám

Amerika el van adósodva. Dobálóztak számokkal, GDP-vel, százalékokkal, adósságplafonnal, de nem értem. Mégis mennyi pénzzel van eladósodva az Egyesült Államok? Van esély a visszafizetésre? - sokakban felmerülhettek ezek a kérdések.

Ráakadtunk a usdebt.kleptocracy.us oldalra, ami remek módon mutatja be, könnyen elképzelhetővé teszi, hogy mennyi pénzről is van szó, ezért úgy döntöttünk, hogy lefordítjuk és bemutatjuk a cikket a Kuruc.info olvasóinak.

Száz dollár: ez a világ legtöbbet hamisított pénze. Nagyjából most 19 ezer forintot ér, de vegyük úgy az egyszerűség kedvéért, mintha húszezres volna:




Tízezer dollár, közel kétmillió forint. Egy használt autó már kijön belőle:




Egymillió dollár. Egy átlagos ember a ma 92 év munkával keresne ennyit:




Százmillió dollár. Egy raklapra szépen ráfér:




$1,000,000,000 - egymilliárd dollár. Ha ennyit rabolnál egy bankból, az már nem menne egyedül, segítség kellene, vagy egy kamion:




$1,000,000,000,000 - ezer milliárd dollár, azaz egybillió. Ekkora az az összeg, amit az Egyesült Államok kormánya 2010-ben kölcsönkért saját működéséhez. Fontos megjegyezni, hogy minden egyes papírpénz 100 dolláros, azaz kb. egy húszezresnek felel meg. Sok kamionra lenne szükséged ahhoz, hogy ennyi pénzt el tudj fuvarozni. Ha Jézus születése óta napi 1 millió dollárt költöttél volna, még mindig nem költötted volna el az egybillió dollárodat:




Az egybillió dollár akkora területen férne el, mint egy focipálya. A legnagyobb Boeing is kisebb ennél a pénztömegnél:




$15,000,000,000,000 - Tizenötezer miliárd dollár, azaz 15 billió dollár. Idén augusztusban ennyit kellene az USA-nak törleszteni kamattal együtt:




$114,500,000,000,000 - Fedezetlen tartozás, az USA teljes adóssága. 114 ezer 500 milliárd dollár. A kép jobboldalán a 100 dollárosokból felépülő oszlop mellett eltörpülne a World Trade Center.




Az amerikai állam tudja, hogy 114.5 billió dollárnyi (szuper-felhőkarcoló magasságú) az az összeg, amely hiányzik ahhoz, hogy teljesen fedezni tudja a Medicare (egészségügyi rendszer), a Medicare Prescription Drug Program (egészségügyi gyógyszer program), a Social Security (társadalombiztosítási alap), a katonai es közszolgálati nyugdíjak kifizetési szükségleteit.

Ha valaki az USA-ban él, tudja, hogy ez ugyanakkor az ő személyi hitelkártyájának számlája is, mert a többiekkel együtt végsősoron ő is felelős a kölcsön visszafizetéséért. Az USA polgárai azért hozták létre az államot, hogy szolgálja őket. Ekkora adósságot halmozott fel az állam a szolgálat közben. A fedezetlen tartozás összegét a jelenlegi adóbefizetésekre és az amerikai népesség jövőbeni demográfiai változásaira alapozva kalkulálják.

Megjegyzés: A fenti, 114.5 billiót bemutató ábrán a pénzösszeg bázisa fél billió, nem egy billió, mint a 15 billiót mutato ábrán. A magasság dupla azért, hogy jobban  érzékelhető legyen az Empire State és a WTC alapja.  

Kuruc.info



Friss hírek az elmúlt 24 órából