Szeptember 11-én Joe Biden amerikai elnök nem kizárólag az egykori World Trade Center helyén kialakított emlékműnél emlékezett meg a 9/11-es terrortámadás 23. évfordulójáról – ahol egyébként alelnöke, Kamala Harris ismét találkozott a republikánus elnökjelölttel, Donald Trumppal –, hanem a Pennsylvania államban található Shanksville-be is elutazott, aminek közelében az egyik eltérített gépet a terroristáktól visszaszerezni próbáló utasok a harc közben a földbe csapódtak.

Joe Biden ellátogatott a helyi tűzoltóállomásra, ahol pár szót váltott is a helyi tűzoltókkal, többek között egy Trump-sapkát viselő személlyel is, akivel sapkát is cserélt: míg Biden odaadta elnöki baseballsapkáját a tűzoltónak, ő egy rövid ideig a Trump 2024 feliratú sapkáját kölcsönözte oda az elnöknek.

A cserét követően a tűzoltóságon tartózkodó helyiek arra kérték az amerikai elnököt, hogy tegye fel a sapkát, aki kisebb unszolás után ezt végül megtette,

így Joe Bidenről több kép is készült, ahogy mosolyogva egy Trump győzelmét támogató sapkát visel egy csatatérállamban.

Thanks for the support, Joe! pic.twitter.com/GeNDXWEHVi

— Trump War Room (@TrumpWarRoom) September 11, 2024

Donald Trump csapatának nem is kellett ennél több. A képet kampánystábjának hivatalos X-oldala rögtön megosztotta azzal a felirattal, köszönjük a támogatást, Joe!

Egyébként mielőtt Biden felvette volna a Trump-sapkát – amit egy másik baseballsapkára tett fel egy rövid időre –, a sapkát odaadó tűzoltó arra kérte Bident, hogy írja alá a tőle kapott sapkáját, és viccesen meg is kérdezte, hogy emlékszik-e a nevére, amire az amerikai elnök ironizálva úgy reagált: nem, nem emlékszem a nevemre, hiszen túl öreg vagyok.

A felvételen Joe Biden elkéri a sapkát a tűzoltótól, majd valaki a tömegből azt kiabálja, hogy vegye fel a sapkát. Biden azt mondta, hogy „odáig azért nem merészkedek”, így egy rövid ideig a baseballsapkájára tette azt, amit a jelenlévők megtapsoltak. Az amerikai elnök ezután a Trump Harrisszel folytatott vitáján a republikánus elnökjelölttől elhangzott egyik állítására utalva azt mondta: ne feledjék, senki sem eszik kutyákat és macskákat!

Ugyanakkor a jelenlévők hiába tapsolták meg, és tűnik Biden is elégedettnek a felvételen, a Fehér Ház sajtóosztályának és Kamala Harris demokrata elnökjelöltnek nehéz helyzetet okozott.

A Fehér Ház közleményben magyarázkodott a jelenet miatt. Mint azt a Fehér Ház sajtófőnök-helyettese, Andrew Bates írja közösségi oldalán, az elnök a tűzoltóságon a terrortámadás utáni kétpárti egységéről beszélt, és az ahhoz való visszatérés mellett érvelt. A sapkacserére térve úgy fogalmaz: "gesztusként egy sapkát adott egy Trump-támogatónak, aki ezután azt mondta, ugyanebben a szellemben fel kellene vennie az elnöknek az ő Trump-sapkáját. Rövid ideig viselte".

Az eset egyébként mindössze pár órával az első – és lehet, hogy egyedüli – Trump–Harris-vita után történt, ahol a republikánus elnökjelölt egyszer azt állította, Harris tőle veszi át a terveit, ezért elgondolkodott azon, hogy adnia kéne neki egy MAGA-sapkát.

A város önkéntes tűzoltóságát egyébként később Trump is meglátogatta, ő ugyanakkor nem vett fel semmilyen Harrist támogató ruhadarabot, csak a helyiekkel fotózkodott.

(Index nyomán)