Ugrás a cikkhez
Reklám

Idén már két cikk is volt a Focke-Wulf 190 típusú vadászrepülőgépről. Az első az A sorozat ismertebb újításaira, a második pedig a D sorozat fejlesztéseire koncentrált. A következő cikkünk gyakorlatilag a kettő közötti átmenetet tölti ki, vagyis az eredeti A sorozat tovább fejlesztésének lépéseit az 1942-44-es időszakban, mielőtt megjelent a D verzió. Akit érdekel a két korábbi cikk is, az megtekintheti az előzmények között.

Üzemanyag-minőség

Az, hogy egy belsőégésű motor milyen teljesítményt tud leadni, számos tényezőnek az összeségéből tevődik össze. Az egyik az, hogy milyen minőségű üzemanyagot használ a motor, amit leginkább az oktánszámmal mérnek. A Luftwaffe a háborút 87 oktános (motoroktánszám: 89) benzinnel kezdte, de a háború folyamán a legyártott üzemanyag-mennyiség nagy része már 100 oktános (motoroktánszám: minimum 95) volt.

Az, hogy a Focke-Wulf jobb volt, mint a Messer, jelentős részben annak volt a következménye, hogy a 190-es motorja kihasználta ezt a minőségi javulást, mivel a 190-esek BMW motorjai ’42-ben elkezdték használni a 100 oktános üzemanyagot. Ezzel szemben a 109-es DB 605 motorja továbbra is a gyengébb minőségű 87 oktános benzint használta. Az új üzemanyag önmagában 140 lóerővel növelte a BMW motor teljesítményét.



BMW 801 motor

C3-befecskendezés

Az egyik teljesítményfokozó rendszer, amit a 190-es BMW motorján alkalmaztak, a C3-befecskendezés volt. Ennek az volt a lényege, hogy a motorba töltött levegőbe a keverék robbanásához szükségesnél több üzemanyagot adagoltak (bedúsították a keveréket), hogy a benzin párolgása hűtse a levegő-benzin keveréket. Ez lehetővé tette, hogy jelentősen növeljék a teljesítményt.

Ez a rendszer elsősorban alacsony repülési magasságon működött, és nagyjából 30-45 kilométer per órával növelte a vadászgép sebességét. ’43-ban kezdték széleskörűen használni, leginkább a vadászbombázó feladatú gépeken. Nagyjából 200 lóerővel növelte a teljesítményt.



190-esek startja

GM-1 rendszer

Egy másik teljesítményfokozó rendszer a GM-1 volt. Ennek a lényege az volt, hogy nitrogén-oxidot fecskendeztek a BMW-motorba, hogy pótolják a magasság növekedésével egyre ritkább oxigént. Ezt már 1940-ben elkezdték alkalmazni a 109-esen, a 190-esen pedig '43-tól alkalmazták.

Ez a rendszer elsősorban nagy repülési magasság esetén tudta fokozni a teljesítményt.

MK 108 gépágyú és Minengeschoss

Amikor megjelentek a négymotoros amerikai nehézbombázók, hamar kiderült, hogy nagyobb tűzerő kell a legyőzésükhöz. Ezért a Luftwaffe elkezdte fokozni a vadászgépei tűzerejét. Ehhez az egyik legjobb gépágyú az Mk 108 volt.

Ez a fegyver a tűzerejéhez képest viszonylag olcsó és könnyű volt a sajtolásos gyártási módszer miatt. Emellett a nagy kaliber és a romboló lőszer miatt néhány találattal le tudott lőni egy B-17-est. A gépágyú leginkább Minengeschoss-t tüzelt, amiben jóval nagyobb mennyiségű robbanótöltet volt, mint egy tipikus lövedékben.



Mk 108 gépágyú és lőszere

A motor túltöltése a kompresszor révén

'44-ben a németek elkezdték szándékosan túltölteni a BMW-motorokat. Ezt a lehetőséget '44 júliusától építették be az A8 verziójú 190-esekbe. A módszer lényege az volt, hogy kompresszorral nagyobb nyomást állítottak elő, mint ami korábban megengedett volt. Ezzel a módszerrel nagyjából 25 kilométer per órával tudták fokozni a 190-es sebességét. Ezt a teljesítményt a motor 10 percig tudta tartani a túlhevülés miatt.



FW 190 A8. 44-ben ezt a verziót gyártották a legnagyobb számban

(Olvasónktól)

Előzmények:

- A Luftwaffe technológiája: a Focke-Wulf 190-es technikai fejlesztései

- A Luftwaffe legjobb vadászgépe a háború késői szakaszában: a Focke-Wulf 190 D sorozata

Források:
http://www.wwiiaircraftperformance.org/fw190/fw190a5.html
http://powerplants.warbirdsresourcegroup.org/german_bmw_801.html
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/luftwaffe_focke_wulf_fw190_variants_a-models.html
http://all-aero.com/index.php/component/content/article/64-engines-power/12500-bmw-801
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/luftwaffe_mk108.html
http://users.skynet.be/Emmanuel.Gustin/fgun/fgun-am.html
http://www.airvectors.net/avfw190.html#m3
http://www.warbirdsresourcegroup.org/LRG/luftwaffe_fuels.html
http://www.wwiiaircraftperformance.org/fw190/fw190a8.html





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából