Ugrás a cikkhez
Reklám

A dél-belgiumi Banneux nevű falucskában 1933 januárjában és februárjában egy Marietta Béco nevű 12 éves kislánynak egymás után nyolcszor jelent meg a Szűzanya, aki a gyermeknek a Szegények Szüzeként mutatkozott be. A falu híres zarándokhely lett, a világ minden tájáról százezrek keresik föl, imádkoznak a kápolnában, s pénzérméket dobnak abba a forrásba, amelynél a Szűzanya 1933-ban megjelent a kislánynak. Csakhogy a keresztény zarándokok által a forrásba dobott pénzt a minap egy élelmes muszlim bevándorló asszonyság kiszedte, és a szatyrába rakta – írja a Klartext – vernetztes Vaterland nevű német hazafias hírportál.



Fátimá kihalássza a hitetlenek által bedobott pénzérméket (fotó: Klartext)



Miután szatyrába rakta a pénzérméket – távozik a Szűzanya lábaitól (fotó: Klartext)

A muszlim pénzkereső asszonyság nagy lelki nyugalommal halászta ki a keresztény hívők által a forráskútba bedobott pénzérméket, s még az sem nagyon zavarta, hogy élelmes tevékenységét a szent helyen többen is videózták.

De nézzük, miért és miként vált a katolikus keresztények egyik legismertebb zarándokhelyévé a belgiumi Bannaeux falu.

Mint majdnem mindennek, a Banneux-i Mária-jelenésnek is van magyar vonatkozása. Regőczi István római katolikus plébános kilenc évvel az 1933-as Mária-jelenések után, 1942-ben vendégeskedett a Banneux-i Béco családnál. Az akkor már 21 éves Marietta Béco a magyar papnak részletesen elmesélte a kislány korában megtörtént csodálatos Mária-jelenések történetét. A Somogy megyei Látrányban született Regőczi István az első világháború idején sok más szegény sorsú magyar gyermekhez hasonlóan Belgiumba került, ahol megtanult flamandul. Néhány éves ottlét után hazajött, papneveldébe kívánt beiratkozni, de a tandíjat nem tudta megfizetni. Regőczi tizennyolc éves, amikor gyalogszerrel visszamegy Belgiumba, s az észak Velencéjének is mondott flamand Brugge-ben elvégezi a teológiát, majd 1943-ban pappá szentelik.



A Szegények Szüzének szobra a forráskút fölött



A 12 éves Marietta Béco 1933-ban

De időben térjünk vissza egy esztendővel a pappá szentelése előtti, 1942-es évhez, amikor Regőczi István az időközben világhíressé lett dél-belgiumi kis faluban, Banneux-ban vendégeskedett a Béco családnál. Az akkor már 21 éves Marietta Béco a magyar papnövendéknek személyesen mondta el azt, amit akkoriban már szinte az egész katolikus világ tudott:

1933 januárjában szerény házuk ablakán kitekintve a közeli erdő szélén erős fényességet pillantott meg, amelyből szép lassan kirajzolódott egy női alak. A szép alak a kislány felé fordulva integetett. Három nappal ezután Marietta a kertjükben imádkozott, amikor hófehér ruhában, derekán kék övvel ismét megjelent neki Szűz Mária, s felkérte, hogy menjen utána, kövesse. Elérkeztek az erdő szélére, amikor a Szűzanya megmutatott neki egy gyengén csordogáló forrást, s a kislánynak kijelentette, hogy ő a Szegények Szüze.

A tizenkét éves Marietta akkortól kezdve mindennap kiment az erdőszéli forráshoz, ahol rózsafüzért imádkozott. Februárban harmadszor is megjelent neki a Szűzanya, de ekkor már üzenetet is közölt a kislánnyal: „Eljövök, hogy enyhítsem az emberek szenvedését.” 1933. március 2-án jelent meg nyolcadszor, utolsó ízben a Szűzanya, amikor ezt mondta Mariettának: „Kedves gyermek, a Megváltó édesanyja vagyok. Arra kérlek benneteket, hogy sokat imádkozzatok. Isten veled!”



A Szűzanya által kért kápolna Bannaeux-ban

Az 1933 elején végbement Bannaeux-i Mária-jelenéseket a Vatikán nemsokára elismerte, s a forrásnál pompás Mária-szobrot állítottak. A Szűzanya egyik Bannaeux-i jelenésekor azt kérte a kis Mariettától, hogy a forrás közelében építsenek egy kis kápolnát. Azóta százezrek zarándokolnak el, s imádkoznak az időközben fölépült kápolnában. Csodálatos gyógyulások, imameghallgatások helyszíne volt már eddig is az erőszéli szent hely. A Szűzanya szobra alatti forrás vizét a zarándokok isszák, hazaviszik, s a gyógyulás reményében kezüket, arcukat megmossák benne. Más hírességek mellett elzarándokolt Bannaeux-ba, például Szent II. János Pál pápa és Mindszenty József, Magyarország hercegprímása.

H. J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából