Ugrás a cikkhez
Reklám

A Stádium Sajtóvállalat Rt. egyike volt a legnagyobb kiadóknak, akiknek a legtöbb kiváló könyvkiadást köszönhetjük a Horthy-korszakban. Kiadói téren végzett tevékenységük széleskörű volt, s annak ellenére, hogy a szovjetek és a magyarországi kommunisták által bezúzásra ítélt könyvek között is számos Stádium-kiadást találhatunk, egy kis rákereséssel mind a mai napig megtalálhatóak a szerencsésebbek számára. Számos regény és háborús kiadvány is köthető hozzájuk, de előfordult, hogy neves politikusok beszédeit gyűjtötték egy csokorba és adták ki önálló kötetként.




Így volt ez Gömbös Gyula magyar miniszterelnök esetében is, akinek 12 híres beszédét adták ki egy kötet-csokorba, ahogy az előszóból kiderül, a miniszterelnök válogatása alapján. A gyűjtemény 1932-ben jelent meg, tehát Gömbös miniszterelnökségének első évében, vagyis mind a 12 beszéd ebből a korai, kezdeti szakaszból származik, hogy ezzel is közelebb hozza a nyilvánossághoz programját, a híres 95 pontot. A könyv természetesen még 1945 februárjában rákerült az Ideiglenes Nemzeti Kormány tiltólistájára, mivel „fasiszta, antidemokratikus, szovjetellenes” könyvnek bélyegezték meg. Az eredeti példányok mellett a Nemzetek Európája Könyvkiadó jóvoltából úgynevezett reprint kiadást is beszerezhetünk, ez 2001-ben jelent meg, a kiadó tanúsága szerint 1000 példányban.



A nemzeti öncélúságért! eredeti kiadása (forrás: antikvarium.hu)

A nemzeti öncélúságért! kiválóan tárja elénk Gömbös Gyula elképzeléseit, céljait, vízióit. A remek érzékű válogatásnak köszönhetően egyaránt olvashatunk tőle a „nagyközönség” színe előtt, saját pártja előtt tartott beszédeiből, sőt, a képviselőházban tartott felszólalásaiból is szemezgethetünk, illetve helyet kapott még egy rádiószózat is a kínálatban. Beszédei könnyen értelmezhetőek, ugyanakkor világosak és duzzadnak a nemzet felemelkedése iránt végzett komoly munka akaratától. Nem beszél mellé, nem kertel, a kőkemény igazsággal szembesíti a nemzetet, képviselőtársait és párttársait. Minden szava közelebb és közelebb hozza nekünk azt a Gömbös-képet, amit halálának évfordulója alkalmából lefestettem.

Már hivatalba lépésének napján, 1932. október 1-jén nyilatkozott a sajtó képviselőinek, ahol többek között ezt mondta:

Hirdetem a realitások politikáját, mert ma a realitások korát éljük és jól tudom, hogy hiába kergetnénk délibábokat, azokat csakhamar elűzné az élet könyörtelen valósága. Tudom, hogy csupán következetes munkával érhetem el célomat. Érzésem és elgondolásom az, hogy az egész nemzet lelkét át kell formálni. Az a körülmény, hogy sokáig nem élvezhettük a független nemzeti lét lehetőségeit, szükségessé teszi, hogy a nemzet lelkileg is beállíttassék a független Magyarország gondolatkörébe.

Ehhez a gondolathoz tartotta magát egész politikai munkássága során.

Három nappal később, október 4-én így fogalmaz rádiószózatában:

A kormány élén kifejtendő munkásságom során egyik legfontosabb irányelvemnek azt tartom, hogy állandó közvetlen kapcsolatban legyek a magyar nemzet legszélesebb rétegeivel. Az ugyanis a véleményem, hogy semmiféle kormány nem végezhet eredményes munkát, ha közte és a közvélemény között nincsen meg az állandó, szilárd s a kölcsönös bizalmon alapuló lelki kapcsolat.

Ha ezeket a sorokat olvassuk, akkor érezzük csak igazán, milyen távol is került a mai „politikai elit” a kokainpartik és mutyizások homályában a gömbösi etalontól.



A kötet reprint kiadásának borítója (forrás: konyvudvar.net)

A kiadványt – legyen az az eredeti vagy a reprint kiadás – bátran ajánlom mindenkinek, aki az alapoknál jobban el szeretne mélyedni Gömbös Gyula munkásságában és politikai elképzeléseiben. Kis rákereséssel a reprint kiadás viszonylag a könnyebben beszerezhető művek közé tartozik, de aukciókon és antikváriumokban talán az is sikerrel jár, aki eredeti példányokat szeret gyűjteni. Az olvasó garantáltan nem fog egyetlen egy olyan mondatot sem találni, amely gondolat ne állná meg a helyét mind a mai napig. Ha ez nem, ugyan mi más bizonyítaná, hogy felbecsülhetetlen értékű (politikai) örökséggel van dolgunk?

Ábrahám Barnabás – Kuruc.info

A sorozat korábbi részei:

- C. A. Macartney: Október tizenötödike I-II.

- Marschalkó Lajos: Vörös vihar
- Johannes Öhquist: A Führer Birodalma
- Benito Mussolini: A fasizmus doktrínája
- Marschalkó Lajos: Mindhalálig - történelmi elbeszélések




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából