Ugrás a cikkhez
Reklám

Az első pillanatban minden tökéletesnek tűnik. 2019. június 2-án közvetlen közelről lelövik Walter Lübcke, ezidáig szélesebb körben ismeretlen Hessen tartományi CDU-politikust. Június 15-én a rendőrség letartóztatja Stephan Ernst régebben aktív jobboldali személyt. (Az illetőt és minden más jobboldalit akkor fogjuk neonácinak nevezni, ha a baloldali csürhe tagjait a német sajtó neobolseviknak, neosztálinistának, neopolpotistának fogja nevezni.) A rendőrség úgy bukkan Ernst nyomára, hogy az áldozat ruháján talál egy DNS-mintát, amelyet saját adattárából azonosítani tud.

Hogy milyen célirányosan tudja a rendőrség a DNS-mintákat manipulálni, elég, ha csak fölidézzük egy meggyilkolt 9 éves kislánynak, Peggy Knoblochnak esetét. Peggy 2001-ben tűnt el. 2016-ban egy gombaszedő találta meg csontvázát az erdőben. És mivel az NSU-ügy 2016-ban egészen aktuális volt, valakik szükségesnek tartották Uwe Böhnardtnak, az egyik NSU-baleknek a DNS-mintáját a 15 éven keresztül a földben szunnyadt maradványokra csempészni. De ez már a legedzettebbeknek is sok volt (nem bírták ki röhögés nélkül). Pár nappal később jött a rendőrségi cáfolat, hogy a törvényszéki intézetben "véletlenül, megmagyarázhatatlan módon" jutott a Böhnardt-DNS Peggy földi maradványaira. A szándék az akció mögött: égessük be a köztudatba, aki hazafi (szélsőjobboldali), az kislányokat is gyilkol.

De vissza Ernsthez. Stefan Ernst, aki évek óta hátat fordított minden politikai aktivitásnak, nős, gyerekei vannak, június 25-én "beismeri", hogy ő ölte meg Lübcke-t. Legalábbis a rendőrség szerint. Ellenőrizni senki nem tudja. Ernst motívumként Lübckének egy korábbi kijelentését adja meg, mely szerint, akinek nem tetszik a migránsok befogadása, az elmehet Németországból. Sőt, Ernst még meg is mutatja a rendőröknek azt a munkahelyén ásott lyukat, ahova fegyvereket (egy kisebb arzenált), köztük a gyilkos fegyvert elrejtette.




Esküszöm, a német rendőrség a Tanú c. filmből tanult. Már csak az ürgebőrbe varrt vaskazetta hiányzik. El tudjuk képzelni, hogy van egy olyan gyilkos, aki az őt terhelő fegyvert beviszi a munkahelyére, hogy ott elássa? De tegyük túl magunkat ezen. Még mindig fönnáll a kérdés: miért árulta el Ernst a rejtekhelyet? A rendőrség csak tőle tudott a depóról. Legalábbis, ha úgy van, ahogyan a rendőrség előadja a dolgokat. Avval a logikátlan momentummal sem foglalkozik senki, hogy miért várt Ernst négy évet tettével Lübcke kijelentése után.

A sajtó természetesen tette a dolgát a szokott módon. Gyakorlatilag előre tudták, hogy a tettest szélsőjobboldali körökből fogják megtalálni. Ernst arcát teljes, éles képként mutatták. Lakcímét, munkahelyét megnevezték. Gyakorlatilag a bírósági eljárás előtt elítélték. Áttételesen már az AfD betiltását követelték. Nincs ebben semmi új. De ennek ismeretében minden német hazafi tisztában van avval, hogy bármilyen erőszakos cselekedet részükről az ellenük irányuló terror megsokszorozódását vonja maga után. Ezért aztán tartózkodnak is az ilyen cselekedetektől. Bezzeg a baloldalnak mindent szabad.

E sorok írójának egyébként az első pillanattól fogva gyanús volt, hogy a sajtó csöpögtetése épp olyan lassan, de biztosan haladt előre, mint az NSU-hisztéria idején. Minden napra jutott egy új hír.

Némi zavar támadt a gépezetben, amikor Ernst július 2-án új ügyvédjének hatására visszavonta beismerő vallomását. Tánczos Gábor esete jut eszünkbe, akit addig győzködött, fenyegetett a szombathelyi rendőrség, míg alá nem írta, hogy ő ölte meg H. Zsófikát.

Aztán napvilágot látott még néhány érdekes részlet. Elképzelhető, hogy Lübkce ismerte a tettest, olyan közelről adták le a gyilkos lövést. Kiderült, Lübcke ujjat húzott a kasseli maffiával. A rendőrség itt is nagyon visszatartja az információkat. Nem részletezi, milyen ügyben, és milyen nemzetiségű maffiát próbált Lübcke megállítani. De ha azt mondjuk, hogy külföldiekről van szó, akkor nem járunk mesze az igazságtól. Mindenesetre azt sem verte a média nagydobra, hogy a gyilkosság éjszakáján az áldozat fiának bosnyák ismerőse (akit az áldozat fia hívott oda) felnitisztítóval föltakarította a helyszínt. (!!!) Mindezt mint ápoló, akinek hivatalból tudna kellett, mennyire fontos a rendőrség számára az érintetlen helyszín. És nem a magától értetődő dolgokat tette (a személy helyzetének stabilizálása, mentők hívása), hanem a nyomokat tüntette el. Ehhez jön még, hogy a Wikipédiáról Lübcke halála után, de még mielőtt a rendőrség föl tudta mutatni Stefan Ernstet mint tettest, eltűnt a bejegyzés, mely szerint Lübcke szembeszállt a kasseli maffiával. Tudott valamit a Wikipédia is előre? Hogy pár nappal később a rendőrség meg fogja találni a jobboldali tettest? Túl nagyok a hasonlóságok az NSU-komplexummal, hogy ne gyanakodjon az ember. Ott is a védelmi pénzek ügyében folytatott kurd-török belháború áldozatait (helyenként maguk is gyilkosok) minősítette át a német politikai gépezet a jobboldali terror áldozataivá.

Ehhez a ráadás: a bosnyák fiatalember évekkel ezelőtt vásárolt egy ingatlant a Lübcke családtól, amelynek fölújítása azóta is folyik. Lehet, hogy egy hulladék ingatlant sózott rá Lübcke?




Jobboldali blogok egyébként rögtön gyanút fogtak, amikor tudomást szereztek az esetről. Az NSU-komplexum egyik legsötétebb ügye Kasselhez (az ottani titkosszolgálathoz) kötődik. Az ügyben kulcsszerepet játszó titkosrendőrt (Temme) később a Lübcke vezette hatóság foglalkoztatta. Tudhatott Lübcke valamit, amit nem kellett volna tudnia?

Időközben az emberek több figyelmet szentelnek a Bild 6.21-i írásának:

Az egykori rendőrségi spicli, Benjamin G. azt mondja, nem tartja képesnek Stefan Ernstet a gyilkosság elkövetésére, "magasabb erőknek kell a dolgok mögött lenniük. (Da müssen höhere Mächte im Spiel gewesen sein.)

Azt nekünk, földi halandóknak tudni kell, hogy a német sajtóban soha semmi nem jelenik meg véletlenül. Tehát elképzelhető, hogy a német államgépezet már június 21-én tudja, hogy tarthatatlanok és nevetségesek az Ernst ellen felhozott vádak, és így előre egérutat akar magának biztosítani.

Hogy még jobban összekuszálódjon a helyzet: ugyanez a Bild jelenti június 23-án – belső rendőrségi forrásokra hivatkozva – hogy Ernst öngyilkosságot kísérelt meg, és jelenleg a kasseli börtönkórházban ápolják. A Bild nem volna Bild, ha nem cáfolná még ugyanabban a kiadásban az öngyilkossági kísérletről szóló jelentést. Mi ez? Felkészítik a közvéleményt Ernst meggyilkolására?

Az ügyben ebben a pillanatban patthelyzet van. Ez előbb vagy utóbb egyik vagy másik irányba el fog dőlni. Ismerve az elmúlt évek eseményeit, elképzelhető, hogy megint ejtik az ügyben a maffiaszálat, és egy ártatlan embert fognak elítélni (rosszabb esetben meggyilkolni) a semmiért. Így volt ez a harmincas évek Szovjetuniójában és az ötvenes évek Magyarországán. A hatalmi gépezet szempontjából mindenesetre égetően szükséges a nemzeti mozgalmak újabb befeketítése. 2012-ben futni engedték a kurd-török belháború tetteseit, hogy jobboldali tetteseket kreáljanak. Az NSU-komplexum nélkül nem lehetett volna a 2015-ös – és azóta is folyamatosan tartó – migránsinváziót megcsinálni. Most ősszel három keleti tartományban esedékesek a tartományi választások – mindháromban AfD-diadallal lehet számolni, ami katasztrófa lenne az egész hatalmi gépezet számára. Ha valaki még nem tudná: Németországban van egy baloldali blokk, és van az AfD. A baloldali blokk részei a CDU, CSU, SPD, FDP, Zöldek, die Linke (a Balosok) és egyéb kisebb jelentőségű pártok. Ezek a főáramú sajtó teljes támogatását maguk mögött tudják. Ennek ellenére jelentős az AfD előretörése, még akkor is, ha azt belharcok gyengítik: radikalizálódjanak vagy a középút felé mozduljanak. Lehet tehát, hogy a hatalmi gépezet elejti a kasseli maffiaszálat, hogy egy újabb ocsmány gyilkosságot varrjon a nemzeti oldal nyakába.

Bálint József

Szeged, 2019. július

Források:

- Mordfall Lübcke: Widerrufenes Geständnis, Irreführung bei Aktenzeichen XY und immer noch kein plausibles Tatmotiv

- Mordfall Lübcke: V-Mann und Lübckes bester Freund zweifeln an Schuld von Stephan E.

Kapcsolódó:

- "Sorozatgyilkos náci terrorcsoport Németországban" - az évszázad csalása

- Még egyszer a németországi sorozatgyilkosságokról és az NPD-ről





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából