Ugrás a cikkhez
Reklám

Sietve reagált az Egyház legfőbb LMBT-lobbistája és a szentszék kommunikációs tanácsadója, James Martin SJ, a Katolikus Nevelés Kongregációja tegnap kiadott dokumentumára, amely a genderelméletet járja körül. Martin a válaszát az America című jezsuita magazinban jelentette meg június 11-én, amely magazinnak ő maga a vezető szerkesztője.

A jezsuita pap rögtön a cikke elején leszögezi, hogy a dokumentum a szentszék egyik kongregációjától származik, Ferenc pápa pedig azt nem írta alá. Ahogy Martin írja, emiatt az nem is tekinthető a témában a "végső válasznak".

Martin szerint a dokumentum elismerést érdemel, amiért a genderkérdésben "meghallgatásra" és "párbeszédre" hív, és hogy már a címében is "ösvényről" beszél, ami a pap szerint azt jelenti, hogy az Egyház még nem érkezett el a témában a konklúzióig. A jezsuita szerint a dokumentum így meghagyja annak lehetőségét, hogy az Egyház tanításában "további fejlesztések" lesznek. Martin a cikkében üdvözli azt is, hogy a dokumentum "elkerüli más, a szexualitásról és különösen a homoszexualitásról szóló vatikáni nyilatkozatok [értsd: a Katekizmus - KV szerk.] durva nyelvezetét".

Arra hivatkozva, hogy a dokumentum a témában párbeszédre hív, Martin azonnal ki is fejti a nézeteit: szerinte az a dokumentum címében is idézett "hagyományos nézet", hogy Isten az embert "férfinak és nőnek teremtette" [ami az isteni kinyilatkoztatás része, így keresztényként vitán felül áll - KV szerk.], ellentmond a biológia és pszichológia legújabb eredményeinek. Martin így azt rója fel a Katolikus Nevelés Kongregációjának, hogy a modern tudomány eredményeit egyszerűen "félresöprik a szexualitás bináris értelmezésével".

Martin ezután amiatt korholja a dokumentum szerzőit, hogy "figyelmen kívül hagyják az LMBT-emberek valós életben szerzett tapasztalatait". A jezsuita kommunikátor szerint miközben a dokumentum párbeszédre hív fel, "a párbeszéd elsődleges partnerei filozófusok, teológusok, régebbi egyházi dokumentumok és pápai kijelentések - nem pedig biológusok vagy tudósok, nem pszichiáterek vagy pszichológusok, és nem LMBT-emberek és családjaik".

Ha a párbeszédbe több ember is be lett volna vonva, a kongregáció valószínűleg teret adott volna annak a ma általánosan vallott felfogásnak, hogy a szexualitást nem a személy választja, hanem az része annak, ahogyan őket megteremtették

- teszi hozzá Martin.

A jezsuita szerint a Kongregáció dokumentuma "főképp arra a hiedelemre hagyatkozik, amely szerint a gendert kizárólag egy személy látható genitáliája határozza meg - amelyről a kortárs tudomány már kimutatta, hogy az emberek kategorizálásának helytelen (mi több, esetenként káros) módja".

Martin ennek kapcsán azzal vádolja a Kongregáció dokumentumát, hogy az "minden valószínűség szerint azoknak a még erősebb elszigeteltségérzéséhez, még nagyobb szégyenérzetéhez, és még erősebb marginalizációjához járul majd hozzá, akik már most is marginalizáltak a saját egyházukban: a transznemű emberekéhez."

A dokumentum párbeszédre hívása kapcsán Martin rögtön meg is teszi a maga javaslatát: a következő lépésként az Egyház hallgassa meg maguknak az "LMBT-embereknek" a dokumentumra adott válaszát.

(Katoikus Válasz)

Buziság=balkezesség

Erős gyomorral rendelkezőknek egy kis "jezsuita" propaganda.

És persze boldog Pride-hónapot!

To all my many #LGBTQ friends, Catholic and otherwise: Happy #PrideMonth Be proud of your God-given dignity, of the gifts God has given you, of your place in the world, and of your many contributions to the church. For you are "wonderfully made" by God (Ps 139). #PrideMonth2019

— James Martin, SJ (@JamesMartinSJ) June 1, 2019

Korábban írtuk: A genderelméletnek legalább még nem adta be a derekát a Vatikán





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából