Ugrás a cikkhez
Reklám

A Robert De Niro által alapított Tribeca filmfesztivált egy óceán választja el hazánktól, a magyarországi belpolitikai játszmáknak odaát semmi jelentőségük nincsen. De még ebből a messzeségből is azt írta a The Hollywood Reporter kritikusa az egykori jobbikos politikus zsidó hitre való áttérését taglaló Keep Quiet (Csöndben maradni) című dokumentumfilmről, hogy vitákra lehet számítani a vetítései után. Ha hozzánk egyszer eljut ez a film, garantált, hogy heves indulatokat fog gerjeszteni - írja az Origó.



Szegedi Csanád és Oberlander Báruch a Keep Quiet című filmben

Szegedi Csanád a Jobbik alelnöke volt, Vona Gábor a párt ökleként hivatkozott rá, aztán 2012-ben az "antiszemita megjegyzésektől sem visszariadó" politikus kénytelen volt új megélhetés után nézni, miután kiderült róla, hogy a nagymamája zsidó, aki Auschwitzot is megjárta, de ő persze minderről mindvégig semmit sem tudott... Szegedi, akiről ugyanebben az évben az is kiderült, hogy vesztegetéssel is próbálkozott a "kis titka" megőrzése érdekében, kilépett a pártból, és "a számára addig ismeretlen zsidó gyökerei felkutatására indult". Ezt a belső utazást dokumentálja a Keep Quiet.

Szegedi a budapesti ortodox zsidó közösség vezetőjének, Oberlander Baruch rabbinak a segítségét kérte, hogy "megtalálhassa új identitását" - és persze új bizniszét. Az egykori Jobbik-politikus átváltozása csodálatosan hamar végbement, 2012 végén kiadott közleményében már borzalmasnak nevezte azt, ha valakit a származása miatt kirekesztenek. (Kivéve persze, ha a zsidók teszik ezt mindenki mással - a szerk.)



Chanád a filmben - szkinhednek öltözve, Árpád-sávos zászlóval, sín mellett, melyen bármikor átroboghat hatmillió zsidó: mimikri, mint a régi szép időkben

"Még sohasem találkoztam ilyen emberrel" – mondja Szegediről a budapesti rabbi a dokumentumfilm kiadott részletében: azt a gondolatot próbálta feldolgozni, hogy minden, amit az életében eddig a pontig tett, helytelen volt.

Joseph Martin társrendező szerint a film fő témája a megváltás, "Csanád, a nagymamája és egész Magyarország számára". Ezzel együtt azért több olyan ember is megszólal a dokumentumfilmben, akik kételkednek Szegedi "megtérésének" az őszinteségében.

"Egy nagy showműsort tettél le elénk" – hangzott el Montrealban, miután Szegedi egy zsidó gyülekezet előtt tartott előadást. "Én úgy látom, hogy mivel a mi vonatunkról leszorult, ezért felszállt az övékére" – mondta róla az egyik párttársa.

A legtanulságosabb pillanat a kiadott részlet végén található, ami egyben magyarázatot is ad a film címére. Szegedi Csanád interjúkat vett fel a nagyanyjával, és többek között azt is megkérdezte tőle, hogy "mit lehet tennie egy zsidónak Magyarországon". Az azóta már elhunyt asszony némi gondolkodás után előbb azt mondja, hogy nem tudja. Majd így felel: "csöndben maradni". És bizony, azon bűnök után, amit Csanád és nagymamájának népe elkövetett a magyarok ellen, hosszú ideig ez lesz a legbölcsebb válasz és hozzáállás. Addig biztosan, amíg a zsidóság vezetői és fennforgói is meg nem szívlelik...

Kapcsolódó: A néppártosodásról is kérdezték Szegedi Chabádot a diákok

Korábban írtuk:

- Szegedi Csanád, "a zsidósághoz megtért neonáci vezér" lenyűgöző története az Izraeli Televízióban

- Szegedi Csanád héber imát mond a róla készült dokumentumfilmben

- Bejött Chanádnak a metélkedős biznisz: máris film készül róla





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából