Vadai Ágnes és a női DK-sok monoklival jelentek meg a parlamentben. Latorcai János kiutasította őket, Kövér László eljárást indíthat ellenük. Az ex-fideszes Balogh József közben még nem mondott le.




A nők elleni erőszak ellen tiltakozott a Demokratikus Koalíció (DK) több női politikusa az Országgyűlés keddi plenáris ülésén. A napirend előtti felszólalások elhangzása után, a határozathozatalok előtt Vadai Ágnes és Szűcs Erika független országgyűlési képviselő az ülésteremben, öt másik DK-s társuk pedig az egyik üléstermi páholyban az egyik szemük környékén monoklihoz hasonló lila szemfestéssel jelent meg. A páholyban lévők egy-egy lapot tartottak fel „Fideszes fiúk! Az asszony verve jó?” felirattal.



Szűcs Erika (jobb alsó sarok) elől még a monokli is elmenekült

Az ülést vezető Latorcai János országgyűlési alelnök azt mondta, Vadai Ágnes és társai az ülés rendjét súlyosan veszélyeztető módon viselkedtek. Felkérte a teremszolgálatot az egyes számú szakértői páholy kiürítésére, az ott helyet foglalókat kiutasította az ülésteremből. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint a páholyban akciózó DK-sokat udvariasan, „szinte elnézést kérve” kísérték ki, Vadai Ágnes és Szűcs Erika pedig önként elhagyták az üléstermet, ahova később már monokli nélkül tértek vissza. Latorcai figyelmeztetésben részesítette az akcióban részt vett két képviselőt, és jelezte, hogy velük szemben a házelnök várhatóan eljárást fog kezdeményezni.

"Mi köze a pártnak ahhoz, hogy a magánéletében ki mit csinál?”

Jelenleg is a Fidesz tagja Balogh József országgyűlési képviselő, aki áprilisban orr- és arccsonttörést okozva verte meg élettársát. Baloghot a verés után néhány nappal kiléptették a Fidesz parlamenti frakciójából, mert ott vállalhatatlanná vált a jelenléte.

Az Index információi szerint máig nem kellett kilépnie a Fideszből, pedig már fél éve, hogy részegen megverte élettársát.

Fülöpháza polgármestere április 28-án egy lakodalomból hazaérkezve, hajnalban ököllel támadt élettársára, akit úgy helyben hagyott, hogy darabos orrcsonttörést és többszörös járomcsonttörést szenvedett. A verés miatt a képviselőnek május 2-án ki kellett lépnie a Fidesz parlamenti frakciójából. Miután egyértelmű volt, hogy a képviselőcsoport vezetése nem fogja elnézni a nagy felháborodást keltő esetet, Balogh maga jelentette be, hogy kilép, de mandátumát nem adja vissza, hanem független képviselőként továbbra is tagja marad a parlamentnek.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője május 2-i közleményében azt írta, hogy számára magánemberként, férjként és apaként is elfogadhatatlan, ha valaki bántalmazza szeretteit, családtagjait, véleményét pedig a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának minden tagja osztja. „Ezt tudomására hoztam Balogh József képviselőtársamnak is, aki ezt követően tájékoztatott arról, hogy kilép a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Országgyűlési Képviselőcsoportjából.″

Balogh párttagságát a napokban sem kérdőjelezték meg, jóllehet hétfőn az ügyészség hivatalos közleményéből kiderült, végig hazudott is a sajtónak, amikor azzal védekezett, hogy nem emlékszik a hajnali történésekre, és azt állította, az asszony a család házőrző kutyáján átesve szerezte sérüléseit. Az ügyészség közlése szerint Balogh beismerő vallomást tett, és azt is bevallotta, hogy élettársa fejét hajánál fogva verte a terasz fakorlátjába.

Az biztos, hogy Balogh 2014-ben nem lehet már képviselőjelölt, ám a helyi politikában még nem tettek le róla. Polgármesteri tevékenységét mindaddig folytathatja, amíg bírósági ítélet ki nem mondja bűnösségét. A pártban egyébként pozitívumként állították a súlyos üggyel szembe, hogy korábbi válása után ő nevelte fel a házasságból született gyerekeket.

A Fidesz felemás reakciója már korábban is szóba került. Lázár János a nyáron egy rádióműsorban Fiala János kérdésére azt válaszolta, azért nem vizsgálja a párt a Baloghéknál történteket, mert „mi köze a pártnak ahhoz, hogy a magánéletében ki mit csinál?”

(MTI - Index nyomán)