Ugrás a cikkhez
Reklám

Lufthansa

Az akkori legmodernebb repülőt biztosította a Lufthansa Hitler számára, amivel 1932-ben a kampánykörútját is járta, több mint 100 városba jutva el. A Führer pilótája azt mondta, hogy Hitlernek óriási szerepe volt a repülés népszerűsítésében a lakosság körében.




Manapság a cég 100 millió utast szállít.

Thyssen

A nemzetiszocialisták választási kampányát 1932-ben Hitler szimpatizánsai támogatták, köztük az acélmágnás Thyssen is, készen arra, hogy a párttagokat pisztolyokkal lássa el, melyeket a saját gyárhálózatában készítettek.




Ma a ThyssenKrupp az acél szinonimája.




Hugo Boss

A Hitler-közeli Hugo Boss tervezte az SA, az SS és a Hitlerjugend egyenruháját.




Hugo Boss egyszerű szabóként kezdte a karrierjét. A II. világháború után, amikor 33 éves volt, megalapította a saját cégét Metzingenben.




Akkoriban egy kis cég volt 30 alkalmazottal, messze a mai nagy ismert cégtől.

Henry Ford

Hitler támogatói között tarthatjuk számon az antiszemita Henry Fordot is, az akkori idők legnagyobb autógyártónak alapítóját.




Az amerikai Ford az első külföldi, aki megkapta a Német sas kitüntetést a nemzetiszocialista rendszer támogatásáért.

Daimler és a BMW

Joseph Goebbels feleségének az első házasságából származó fiai örökölték az ipari birodalmat, amit az apjuk, Guenther Quandt épített, a Mauser fegyverek és a harckocsik légelhárító rakétáinak gyártója a Harmadik Birodalomban. A két testvér néhány évtizede halt meg, de a gyerekeik örökölték a vagyont. Herbert özvegye, a 86 éves Johanna Quandt és az ő gyerekei, Susanne Kalten és Stefan Quandt a többségi tulajdonosa a BMW-nek.

(Megjelent a román nyelvű Business Magazin című lapban, fordítás: olvasónktól)



Friss hírek az elmúlt 24 órából