Vona Gábor Facebook-bejegyzése:

A nyár botránya! - Orbán testőrének őszödi beszéde

Hajdú János Orbán Viktor személyi testőre. Korábban privát úton, ma hivatalosan, a Terrorelhárító Központ (TEK) vezetőjeként látja el ezt a feladatot. Tudják, ez az a szervezet, amely évi 10-13 milliárdból működik egyfajta titkosszolgálatként és kormányfői testőrségként. Egyik nagy "sikere" az volt, amikor lekapcsolták a Brad Pitt zombifilmjére ideszállított hatástalanított gépfegyvereket. Akkor az egész világ rajtunk röhögött, de a mostani bejegyzésem témája egyáltalán nem nevetséges.

Hajdú a minap egy konferencián dicsérte agyon saját szervezetét, a TEK-et, amelyet a világ egyik leggyorsabb alakulatának nevezett. A beszélgetésen az ország egyik belső, de kezelhető problémájának nevezte a szélsőjobboldal előretörését, példaként pedig a Jobbik parlamentbe jutását hozta fel. Na, itt álljunk meg egy pillanatra, mert ez nagyon durva! Ez Orbán testőrének őszödi beszéde! Miről van ugyanis szó?



Vona Gábor a hétvégi gárdaavatáson

Van egy 13 milliárdos forrásból, titkosszolgálati eszközökkel is dolgozó alakulat, amely személyesen Orbán Viktorhoz köthető privát és hivatalos formában is. A nevéből adódó feladata, hogy a terrorveszélyt elhárítsa. Ennek a csúcsvezetője szerint a Jobbik - amelyet közel egymillió ember demokratikus választáson juttatott az Országgyűlésbe és amely minden törvényi normát betart - egy kezelhető probléma. Mind a "kezelhető", mind a "probléma" szó fontos. Ha egy terrorelhárító alakulat számára vagyunk "probléma", akkor azt neki meg kell oldani, jelen esetben fel kell számolnia. Vagyis a közpénzből működő TEK fel akar számolni egy parlamenti pártot? 850 ezer ember demokratikus akaratát? A "kezelhető" szó pedig még durvább, ha belegondolunk. Ez ugyanis azt sugallja, hogy mindezt a problémamegoldásról nem csupán beszélnek, hanem már minimum meg is tervezték, hiszen tudják, hogy "kezelhető", sőt nagyon valószínű, hogy a megfelelő osztályok már dolgoznak is rajta. Gondoljunk csak Csókakőre. (Az egy más kérdés, hogy ott csúnyán befürödtek, ez már a belügy szakmai színvonalának és nem a törvényes működésének a kérdése.) Hangsúlyozom: egy titkosszolgálati eszközökkel rendelkező, közpénzekből működő szerv, amelynek a terrorveszélyt kell felszámolnia és amely Orbán Viktorhoz kötődik.

Ez elképesztő! Tudtuk, tudjuk, hogy a jelenlegi és a korábbi kormánypártok magánszolgálatai rajtunk vannak, ám ezt nehéz bizonyítani, de itt most Hajdú János csúnyán elszólta magát. Ez ugyanis nem egy magánszolgálat, hanem egy állami szerv milliárdokból, amely "kezelni" akarja a Jobbik létezésének "problémáját". Holnap délben Mirkóczki Ádám képviselőtársam, a párt szóvivője sajtótájékoztatót tart, amelyen bejelenti, a Jobbik milyen lépéseket tesz a példátlan botrány miatt.

Kapcsolódó: A TEK vezére kicsit fényezte a brigádját - nem maradhatott el a nyafogás a "szélsőjobb" megerősödéséről sem

Frissítés: A Jobbik az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága összehívását kezdeményezi, hogy a testület rendkívüli ülésen hallgassa meg Pintér Sándor belügyminisztert, valamint Hajdu Jánost, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatóját két múlt hétvégi eseménnyel kapcsolatban.

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja kedden, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a többi közt arra vár választ: Hajdu János kapott-e engedélyt Pintér Sándortól a kőszegi Tranzit – Fesztivál a határon című rendezvényen való szereplésre, vagyis arra, hogy "egyenruhában részt vegyen egy politikai rendezvényen, és ott politikai állásfoglalást tegyen".

A képviselő bírálta a rendőrség szombati csókakői fellépését is, ahol megfogalmazása szerint több száz rendőr jelent meg, "megszállva a települést, anélkül, hogy bárki tudta volna, ki és mi ellen irányul az akció".

A Jobbik politikusa kifogásolta, hogy Hajdu János Kőszegen egy megoldandó, de kezelhető problémának nevezte a Jobbikot. Mirkóczki Ádám kijelentette: huszonkét éve nem volt arra példa Magyarországon, hogy egy rendészeti szerv vezetője politikai nyilatkozatot tegyen. Úgy véli: ez "Orbán Viktor személyi testőrének őszödi beszéde volt”.

2. frissítés: A Fidesz nem érti, a lényegre pedig "elfelejtett" reagálni

A Fidesz szerint érthetetlen és indokolatlan az a támadás, amelyet a Jobbik részéről a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a főigazgatója, Hajdu János ellen indított.

Csampa Zsolt országgyűlési képviselő közleményében azt írta: a TEK már nagyon sok esetben bebizonyította, hogy "az egyik leghatékonyabban működő szervezet a kiemelten veszélyes helyzetek kezelésére". Példaként az Etiópiában, Líbiában és Thaiföldön bajba jutott emberek kiszabadítását, hazahozatalát említette.

A TEK eredményeit a hazai társszervezetek és a világ vezető titkosszolgálatai is elismerik, ezért a kormánypárti politikus a Jobbik bírálatát alaptalannak tartotta. Egy olyan párt, amelyik programjában a normák és törvények betartatását, a rend, a nyugalom biztosítását, a szervezett bűnözés felszámolását határozta meg célként, miért kritizálja egy magas szakmai színvonalon működő szervezet munkáját? - tette fel a kérdést Csampa Zsolt, aki ezek szerint nem tanulmányozta eléggé behatóan a Jobbiknak a témával kapcsolatos megnyilatkozásait.