Az IEA publikálta a legújabb jelentését a világ energetikai beruházásainak a trendjeiről. Ennek részeként kiderül, hogy világszinten már kétszer annyi tőke megy a „tiszta” energiaforrásokba, mint a hagyományos energiatermelésbe.

A jelentés részeként kiderül, hogy 2024-ben a világon napenergiába 503 milliárd dollárt fektetnek be, míg a többi áramtermelési technológiába összesen 426 milliárd dollárt. Ebből az atomenergia aránya alig 80 milliárd dollár.



A kép az IEA ábráját mutatja arról, hogy az elmúlt években éves szinten hogyan alakult a napenergiába (világoskék) és a többi áramtermelési módba (sötétkék) fektetett tőke mennyisége

A beruházások növekedése, elsősorban a megújuló-energiával kapcsolatos beruházások növekedése révén a globális energetikai beruházások összege 3000 milliárd dollár felé nőtt. A napelemek költsége az elmúlt 2 évben 30 százalékot csökkent.

A megújuló-energia felé történő átmenetben a hálózati fejlesztések elmaradása hátráltató tényezővé vált, de a beruházások ezen a téren is gyorsan nőnek. 2015-hőz képest ezen a területen a beruházások 300 milliárd dollárról 400 milliárd dollár fölé nőttek. Az akkus áramtermelésbe tett beruházások 2024-ben elérik az 50 milliárd dollárt.

Az olaj- és gázkitermelésbe 570 milliárd dollárt ruháznak be majd 2024 folyamán.

A jelentés azt is leszögezi, hogy a klímacélok teljesüléséhez világszinten a beruházásokat meg kellene duplázni.

World Nuclear Industry Status Report: a megújuló-energia már lekörözi az atomot

Egy másik, még tavalyi jelentésből az derül ki, hogy a megújuló energiás áramtermelés már 2018-ban lekörözte az atomenergiát. A WNISR alapján 2022-ben atomenergiával világszinten 2545 TWh (terawattóra = milliárd kilowattóra) mennyiségű elektromos áram került megtermelésre, míg szélenergiával, napenergiával és más megújuló-energiaforrásokkal ugyan ebben az évben 4131 TWh elektromos áram került megtermelésre.



A megújuló-energia (kék-sárga-zöld kommulatív) és az atomenergia (lila vonal) termelésének a mennyisége az elmúlt évekből

A jelentésből az is kiderül, hogy 2012 óta az atomenergia éves áramtermelése világszinten alig 100 TWh-val nőtt, míg a szélenergiáé 2000-el, a napenergiáé pedig 1300-al.

(Olvasónktól)

Források:

www.worldnuclearreport.org/IMG/pdf/wnisr2023-v5.pdf

www.iea.org/reports/world-energy-investment-2024/overview-and-key-findings