Ugrás a cikkhez
Reklám

Anne Frank-napot tartottak pénteken több száz németországi iskolában a neki tulajdonított naplója révén világhírűvé vált "holokausztáldozat" születésének évfordulója alkalmából.

A tinédzserként meghalt Anne Frankról elnevezett nagyjából 100 iskola és az országos akcióhoz csatlakozott további 240 iskola összefogásával szervezett témanap mottója a szabadság volt, amelynek révén a 91 éve született Anne Frank történetét összekapcsolták a 75 éve véget ért második világháború történetével.

"A szabadság csak ott virágozhat, ahol nincs hely antiszemitizmusnak, rasszizmusnak és kirekesztésnek" - nyilatkozott a 2017-ben elindított kezdeményezés idei fővédnöke, Christine Lambrecht szövetségi igazságügyi miniszter, kiemelve, hogy Anne Frank születésnapja jó alkalom ennek tudatosítására.

A közös kiállás a német alaptörvény legfontosabb eszméje mellett azért is fontos, mert nem tűnt el a gyűlölködés és a kirekesztés - mondta a miniszter, felidézve egy berlini zsidó gimnáziumban tett látogatását, amelyen tanulók arról számoltak be, hogy félelemből nem vállalják nyilvánosan vallásukat. A megrázó elbeszélések a náci rezsim berendezkedésének idejére emlékeztetnek - szipogott a szociáldemokrata politikus.

A koronavírus-járvány miatt a témanap számos rendezvényét a digitális térben tartották meg. Az internetre költöztették a Meet a Jew (Találkozz egy zsidóval) elnevezésű találkozókat is, amelyeken zsidó fiatalokkal ismerkedhetnek meg az osztályközösségek a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) közreműködésével.

A 2017-es első Anne Frank-nap óta megnégyszereződött a résztvevő iskolák száma. A szervezők adatai szerint a június 17-ig tartó programsorozatban 60 ezer iskolás vesz részt.

Anne Frank 1929. június 12-án született Frankfurtban. Családja a nemzetiszocialisták hatalomra jutása után Hollandiába menekült. Amszterdamban telepedtek le, és az ország német megszállása után sikertelenül próbáltak kivándorolni Amerikába, így 1942-től bujkáltak. A megkérdőjelezhetetlen legendárium szerint ezt az időszakot örökítette meg Anne Frank. Utolsó feljegyzése 1944. augusztus 1-jei keltezésű. Három nappal később a német hatóságok felfedezték amszterdami rejtekhelyüket, és elhurcolták a családot. Anne Frank 1945 márciusában, alig néhány héttel a bergen-belseni láger felszabadítása és a háború vége előtt halt meg a fogvatartottakat pusztító tífuszjárványban.

(MTI nyomán)

Kapcsolódó:

- Amerikába akart menekülni a munka elől Anne Frank családja, de nekik sem kellettek - ebből is lesz kárpótlás-fizetés?

- Tovább erősítenék az Anne Frank-kultuszt a németek - de Auschwitz után nem mindenki szerint jó ötlet vonatot elnevezni róla
- Már Anne Frank-arctetoválás is létezik egy értelmes színesbőrűnek köszönhetően
- Nem csak a cigányok kezdik korán: Anne Frank már 13 évesen tanulmányozta a körülmetélés áldásait
- Leszbikus részletei miatt többé nem kötelező olvasmány Anna Frank naplója
Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából