Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Átlátszó két újabb olyan ingatlant talált, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter volt üzletfele vásárolt az ötödik kerülettől Rogán Antal polgármestersége idején. Rack László ezúttal 65 százalékos kedvezménnyel jutott hozzá egy 206 és egy 115 négyzetméteres, „egyéb helyiségként” nyilvántartott ingatlanhoz a Szerb utcában.

A belügyminiszter egykori cégtársa vagy családja cége legalább öt belvárosi ingatlant szerzett meg, a helyszínek között a Kristóf tér, a Váci utca, a Dorottya utca és most már a Szerb utca szerepel.

A politika- és oligarchatörténeti szempontból is jelentős Szerb utcában az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint Rack László 2006 októberében, alig pár héttel a Rogán Antalnak sikert hozó önkormányzati választások után egy összesen 321 négyzetméteres ingatlant vásárolhatott meg bruttó 40,6 millió forintért, azaz mindössze 127 ezer forintos négyzetméteráron.

Az ingatlant két helyrajzi számon tartják nyilván, „egyéb helyiségként”, az egyik 206, a másik 115 négyzetméteres, 2006. november 21-én kerültek át Rack nevére, és azóta is az övé mindkettő.

A belvárosi ingatlanmutyi-sztoriban említett esetekben rendre 30 százalék volt az úgynevezett bérlői kedvezmény, Rack azonban 65 százalékos kedvezményt kapott a 96,7 milliósra taksált „forgalmi árból” – a kedvezmény mértékét a 33,8 milliós nettó vételár alapján kalkulálták.

Csak gyanítható, hogy eredetileg az önkormányzatnál állapították meg a kedvezmény mértékét. Az adatok az V. kerületi ingatlanügyek miatt hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljáró rendőrségnél lévő táblázatból valók ugyanis.

Az önkormányzati ingatlaneladások főbb adatait összesítő iratokat a rendőrség nemrég küldte meg a bíróságnak, amely Rogán Antal ügyében jár el.

A dokumentum megjegyzésrovatában az engedményt egyébként az egyösszegű vételárfizetéssel, illetve a helyiség saját kialakításával indokolják.

A bérlő nem Rack volt, hanem a Gastrostarlight Kft., amelynek 2004-től a cég 2011-es felszámolásáig Rack volt az egyetlen tagja. A kft. egyszerűsített felszámolással, azaz vagyon nélkül szűnt meg, ellene korábban számos végrehajtás indult, egyebek mellett az adóhatóság kérelmére.

(HVG - Átlátszó nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából