Ugrás a cikkhez
Reklám

A tartalomból:




Pörzse Sándor: Véletlenek márpedig nincsenek

…persze azért vannak, csak ha a magyar politikával kapcsolatosak, akkor nem hiszünk bennük. A tény a következő: Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke „véletlenül” Ilan Mor izraeli nagykövet mellé kapott jegyet a Magyarország–Elefántcsontpart barátságos labdarúgó-mérkőzés VIP-páholyában. „Véletlenül” volt olyan fotós, aki ezt kiszúrta. Ha engem kérdeznek, Ilan Mor izraeli nagykövetet szerintem egyetlen magyar átlagember sem tudja megkülönböztetni egy átlagos kopasz öltönyös embertől. Csak az, aki már találkozott vele. A fotós mégis kiszúrta a szenzációt. Vona Gábor a családjával volt a mérkőzésen, és előbb érkeztek, mint az izraeli nagykövet. Így aztán – mivel a gyerek ült középen – a nagykövet úr Gábor felesége mellé huppant le. Majd egy ideig nézelődött, és aztán leesett neki, hogy a „véletlen” milyen helyzetet produkált, és később pár sorral feljebb foglalt helyet.

Így mérgezi az Európai Unió a polgárait

Bart Staes zöldpárti képviselő kezdeményezte, hogy a tisztánlátás érdekében az EP-képviselők és a biztosok önként vállalják a teszt elvégzését a szervezetük esetleges glifozátszennyezettségének kimutatására, s ehhez a technikai lebonyolítást is megszervezte. Végül 48 képviselő, köztük jómagam is vállaltuk a vizsgálatot és adtunk le vizeletmintát – nyilatkozta a Bar!kádnak Balczó Zoltán. A Jobbik európai parlamenti képviselője, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság tagja elmondta, a teszt eredménye szerint szervezetében az ivóvízre vonatkozó határérték 26-szorosát találták meg a gyomirtószerből. A glifozát rákkeltő hatásával kapcsolatos komoly aggályok mellett bizonyítékok merültek fel más egészségügyi területen is. A glifozátalapú készítményekről megállapították, hogy hormonháztartást zavaró hatást fejtenek ki emberi sejtvonalakban, és az endokrin rendszer által katalizált hatásmechanizmusokat sem lehet kizárni.

Ki kell mozdulni a pszichoszociális gettóból!

Kik a legaktívabb drogfogyasztók? Hányan halnak meg évente kábítószer-fogyasztás következtében Magyarországon? Milyen statisztikában vezetünk Európában? Honnan jön a drog? Mi jelenthet megoldást? Minden kérdésünkre választ kaptunk Zacher Gábor toxikológustól.

A roma keresztapa

Mit tudhat ez az ember, hogy még mindig Orbán Viktor bizalmát élvezi, és még szabadlábon van? Ezt a kérdést már számos közéleti szereplő vetette fel Farkas Flóriánnal kapcsolatban. A miniszterelnöki biztos ambícióit a számos lopás és sikkasztás gyanúja sem fogta eddig vissza, és ez a jövőben sem várható, aminek nyomós okai lehetnek. A Fidesz számára már rendkívül kínos lehet a jelenléte, hiszen folyamatosan hullanak ki a csontvázak az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szekrényéből.

Ráncfelvarrás milliárdokért

A Jobbik feljelentést tett közbeszerzést korlátozó megállapodás, hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt a Széll Kálmán tér felújítása ügyében ismeretlen tettes ellen. A rendbetétel költségeire vonatkozó dokumentumokat az Index perelte ki, így – bár az érintettek nem szerették volna – immár nyilvános, hogy mire mennyit költött a Budapesti Közlekedési Központ. Az adatok döbbenetesek, és nem is kell ellenzéki politikusnak lenni ahhoz, hogy valakiben felmerüljön: itt bizony akár szándékos pénzlenyúlásról is szó lehet.

Családok sorsa a tét

Nem engedték Botka László MSZP-s szegedi polgármester közelébe a Cserepes sori piac kereskedőit a múlt hét pénteki díszközgyűlésen a rendőrök, így az árusok nem tudták átadni a több mint 7100 aláírást tartalmazó petíciójukat. Azt végül Tóth Péter jobbikos képviselő tette a szocialista politikus elé a pódiumra, aki azonban még ezek után sem hajlandó meghallgatni az érintettek véleményét. A negyed évszázada működő piacot a szintén MSZP-s igazgató lehetetlenítené el, megszüntetve ezzel számos munkahelyet.

Kit enged Viktor?

Hónapokon át revolverezte a Fidesz az ellenzéket azzal, ha nem támogatják a terrorellenes intézkedési csomagjukat, akkor a terroristák és a migránsok pártjára áll a magyar emberek akaratával szemben. Amikor végre körvonalazódott egy konszenzusos javaslat, a Törvényalkotási Bizottság kormánypárti többsége levette napirendről a sok vitát kiváltó tervezetet. Hivatalos magyarázat ennek okáról lapzártánk idején még nem volt. Sajtóhírek szerint a Fideszben kiújuló belharcok késleltetik a korábban a kabinet számára oly sürgősnek nevezett jogszabály elfogadását. Két miniszter is felügyelni akarja a terrorizmus elleni küzdelemben megalakuló új szuper-titkosszolgálati központot.

Miért (nem) megyünk utcára?

„Maffiózók! Rablóbanda! Orbán, takarodj!” – rikácsol a panelszomszéd a vasárnap esti híradó közben, felháborodva a hét politikai szennyesén. Az indulatot azonban gyorsan feledteti kedvenc valóságshow-jának újabb része, türelmetlenül várja, hogy a hosszú hónapok óta elvarratlan szál végre megoldódjon. Emlékezetében élénken él a történet minden apró részlete, míg az MNB-alapítványokon elfolyó közpénzek esete már elhomályosodott, elveszett a politikai amnézia sűrű ködében.

Múlt a mában

A táncnak összetartó ereje, csapatépítő hatása van, sokan az együtteseken belül választanak párt maguknak, ez nem véletlen. És a magyar néptáncot látván a világ, mindenki értékeli és szeretné is megtanulni. Ezt átéltem akkor, amikor a NOX együttesnek megkoreografáltam a Forogj, világ! című számát, és 2005-ben Kijevben az Eurovíziós Dalfesztiválon, ha végigmentünk az öltözők folyosói között, minket meglátva mindenki nemzeti hovatartozástól függetlenül elkezdte csapkodni a lábát! – ezért érdemes ápolni a hagyományainkat, büszkék lehetünk rá, amit nagyapáinktól kaptunk kölcsön, csak egy kicsit hozzáteszünk mi is, valami újat és egy kicsit másképp – mondta az I. Nemzeti Ki Mit Tud második helyezett tánccsapatának koreográfusa, Torma Zsolt.

Ruha, melynek üzenete van

A tizenéves és huszonéves korosztály még nem olyan fogékony az értékőrzésre. Főleg a modernitás, a divat, az újdonságok a meghatározóak ebben az életkorban. Szerintem éretté kell válni ahhoz, hogy ez eljusson hozzájuk. Akár arról beszélünk, hogy magyar terméket, akár arról, hogy minőséget vagy olyan ruhadarabot válasszon, amelynek üzenete van. Természetesen vannak kivételek, sokan Szervető-rajongók azok közül, akik ebben a szellemiségben nőnek fel. Ez már politikai, társadalmi kérdéseket is feszeget – mondta el lapunknak Ambrus Réka, a Szervető márka megálmodója, alapítója. Azt is megtudtuk honnan ered a nevük, mi alapján terveznek egy kollekciót, és hogy miért olyan különlegesek a Szervető ruhák.

A legyőzhetetlen párviadalhős

A mohácsi tragédiát követő 150 év az ország pusztulását eredményezte. A hazánk területén dúló folyamatos háborúk, hadjáratok, portyázgatások országrészeket tettek lakatlanná, egykori virágzó térségeket üres pusztákká. Ez a roppant nehéz időszak azonban megmutatta a nemzet erejét, mert hősök egész sora írta fel nevét a történelemkönyvek lapjaira. Ilyen kiválóság volt Gyulaffy László, aki bár élete során számtalan párviadalt vívott a törökkel szemben, egyetlenegy alkalommal sem szenvedett vereséget.

Vártúra a Korponai-erdőben

A Jávoros-hegységtől az Ipoly völgyéig húzódó dombvidék jellegű táj valójában egy vulkanikus fennsík, melyet az északról ereszkedő folyók szabdaltak fel. Észak felé magasabb hegyekhez kapcsolódik, de a többi oldalon hirtelen, peremszerűen szakad le a folyóvölgyekre. Ezek a peremek hordozzák a magyar–szlovák nyelvhatárt, amelytől északra kisebb hegyvidéki szórványtelepülések, nyári szállásul szolgáló szétszórt tanyák vannak, míg délre már magyar falvak simulnak bele az ereszkedő domboldalakba, ezzel is bizonyítva azt, hogy a magyarság a sík területeket szállta meg, a hegyvidékeket meghagyta a pásztornépeknek. A kiemelkedő bérceken középkori magyar várak állnak őrt a folyóvölgyek és szűkületek felett. Ide, a Korponai-erdőbe ezen a tavaszon többször is ellátogattunk, egyrészt történelmi váraink miatt, másrészt a nyelvhatáron élő magyarság kedvéért.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad oldalon!



Friss hírek az elmúlt 24 órából