Ugrás a cikkhez
Reklám

Román és bolgár "munkavállalók" ezreitől tart több nyugat-európai ország, mert január elsejétől megszűntek a munkavállalást korlátozó rendelkezések a két országban. Nagy-Britanniában és Németországban attól félnek, hogy a sok alacsonyan képzett "munkavállaló" jelentős terhet ró majd a szociális rendszerre.

A Híradónak nyilatkozó román férfi arról beszélt, hogy egy autómosóban dolgozik majd, óránként 10 euróért. Korábban egy nap alatt kereste meg ezt az összeget. Nemcsak az alacsonyan képzett munkavállalók utaznak, hanem mérnökök és orvosok is.

Nagy-Britanniában attól tartanak, hogy az unió két legszegényebb országának munkavállalói most elözönlik az országot. A brit kormány az újév első napjától ezért szociális korlátozásokat léptetett életbe a külföldi "munkavállalókkal" szemben. Az ország belügyminisztere még decemberben azt mondta, hogy a nemrég csatlakozott országok esetében változtatni kell a munkaerő szabad áramlásán az unión belül.

Nagyobb higgadtságot sürgetett ugyanakkor a román és a bolgár munkavállalókkal kapcsolatos vitában a szocionista Andor László foglalkoztatáspolitikáért felelős magyarországi uniós biztos. A német Die Welt című lapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a munkaerő szabad áramlását nem lehet hisztériával megállítani. Andor László elutasította, hogy egyes gazdagabb országok azzal riogatnak: a kelet-európai munkavállalók szociális segélyre alapozzák ottani életvitelüket.

Ám nem csak Nagy-Britanniában, hanem Németországban is sürgetik a munkavállalási szabályok szigorítását. A német Foglalkoztatásügyi Hivatal szóvivője kijelentette, az országban továbbra is szívesen látják a szakképzett munkaerőt, de Románia és Bulgária szegényeiért nem tudnak felelősséget vállalni.

(Duna Híradó nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából