Ugrás a cikkhez
Reklám

A kölni "körülmetélési ítélet" egyedi esetre vonatkozik, amely nem kötelez más bíróságot - hangsúlyozta Németország izraeli nagykövete hétfőn az izraeli parlamentben.

Andreas Michaelis részt vett a kneszet egyik bizottságának az ülésén, és Reuven Rivlinnek, a kneszet elnökének egy levelet is átadott, amelyben a német kormány álláspontját fejtette ki.

A kölni tartományi bíróság múlt hónapban, egy konkrét ügyben olyan ítéletet hozott, hogy a fiúgyermekek körülmetélésének zsidó és muzulmán vallásúak körében gyakorolt szokása sérti az egyén önrendelkezési jogát, amely előbbre való a vallásszabadságnál. A bíróság egy muzulmán orvos ügyében ítélkezett. Az illető egy négyéves fiún végzett rituális körülmetélést. A beavatkozás komplikációkkal járt, a gyerek kórházba került, az illetékes ügyészség pedig értesült az esetről, és perbe fogta az orvost testi sértés miatt. Az orvost később felmentették.

"Az ítélet egyedi esetre vonatkozik, amely nem kötelez más bíróságot" - szögezte le Michaelis. A német kormány - folytatta - természetesen tiszteletben tartja a bíróságok függetlenségét. Ugyanakkor - húzta alá - a vallásszabadság gyakorlása alkotmányos alapelv Németországban. Ez egyaránt vonatkozik a zsidóságra, az iszlámra és más vallási közösségekre.

Zsidó és muzulmán szervezetek, valamint keresztény egyházak is bírálták a kölni ítéletet, amely szerintük sérti a vallásszabadságot. Az ítélet Izraelben is értetlenséget és megütközést váltott ki, "különös tekintettel a történelmi múltra, a nácizmus által meggyilkolt 6 millió zsidóra" - teszi hozzá az MTI, melynek metéltjei semmiképpen sem akarták kihagyni ezt a kiváló lehetőséget.

A nagykövet levelében felhívta a figyelmet, hogy az ítélet eltér a körülmetélésre vonatkozó német jogértelmezéstől. A körülmetélést "társadalmilag és jogilag 60 esztendeje elfogadott gyógyászati beavatkozásnak tekintik" - hangsúlyozta.

Danny Danon, a szóban forgó parlamenti bizottság elnöke, aki az ülésre a német nagykövetet meghívta, hangsúlyozta, hogy a körülmetélés a judaizmus egyik pillére, és "Izrael nem tűri el a zsidó vallás korlátozását sehol a világon".

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából