Dánia további hat hónappal meghosszabbítja az ellenőrzést a Németországgal közös határán - jelentette be pénteken a dán igazságügyi minisztérium.

Az igazságügyi tárca indoklásként a terrorveszélyt, a közel-keleti konfliktus terjedését és az országban történt tavalyi Korán-égetések kiváltotta erőszakhullám folytatódását említette.

Meg kell védenünk a dán állampolgárokat - mondta Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter pénteki nyilatkozatában, amelyben rámutatott: a kormány a Dániára leselkedő terrorfenyegetettség súlyossága miatt tartja szükségesnek a Németországgal közös határellenőrzés fenntartását.

Az igazságügyi miniszter megjegyezte, hogy a szomszédos Németország és Svédország már visszaállította a határellenőrzést a saját oldalukon.

"Mi itt Európában súlyos helyzetbe kerültünk, és el kell gondolkodnunk azon, hogy ki előtt nyitjuk meg országunk határait" - jelentette ki Hummelgaard.

Dánia 2023 áprilisában jelentette be, hogy szigorúbb határellenőrzést vezet be a Németországgal közös határán.

Bár a schengeni megállapodás 29 aláíró országa - amely az Európai Unió legtöbb tagját, valamint Norvégiát, Svájcot, Izlandot és Liechtensteint foglalja magában - általában lehetővé teszi a szabad mozgást a belső határaikon, a migrációs helyzet és az iszlám terrorizmus veszélye miatt egyes határátkelőkön visszatértek az ellenőrzések.

A határellenőrzések lehetővé teszik a hatóságok számára a migránsok visszafordítását, ami sokkal egyszerűbb eljárás, mint a beutazás utáni kitoloncolás.

(MTI)