Összecsaptak Pakisztánban a bebörtönzött volt miniszterelnök, Imran Hán hívei a rendőrökkel a főváros, Iszlámábád közelében, több mint nyolcvan rendőr megsebesült - közölte szombaton a pakisztáni belügyminiszter.

Hán hívei az ország északnyugati részében lévő - a volt miniszterelnök pártja, a Pakisztáni Mozgalom az Igazságosságért (PTI) által irányított - Haibár-Paktunkva tartományból indultak a fővárosba tüntetni Hán szabadon bocsátásáért és a jelenlegi kormánykoalíció ellen. A tartományi kormányfő vezette menet Mohszin Nakvi belügyminiszter közlése szerint rálőtt a rendőrökre, és könnygázt is használt a rendfenntartók ellen.

Nakvi elmondta, hogy pénteken törtek ki összecsapások a volt kormányfő hívei és a rendfenntartók között a főváros közvetlen közelében, és azóta már több mint nyolcvan rendőrt kellett különböző sebesülések miatt ellátni. A hatóságok lezárták Iszlámábádot, és leállították a mobiltelefon-szolgáltatásokat a gyülekezés megakadályozása érdekében.

A PTI bejelentette, hogy a hatóságok őrizetbe vették Haibár-Paktunkva tartomány önkormányzatának vezetőjét, Ali Amin Gandapurt, aki Hán egyik közeli munkatársa volt.

A fővárosban fokozott készültség van érvényben, mivel több magas szintű diplomáciai esemény várható ott a következő két hétben, október 15-16-án ott tartják a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) miniszteri szintű értekezletét is, amelyen mások mellett kínai, orosz és indiai küldöttségek vesznek részt. A kormány a hadsereget is bevetette, hogy erősítse a biztonságot Iszlámábádban.

A PTI azt állítja, hogy erőszakmentes tüntetést szeretnének tartani a fővárosban. A belügyminiszter viszont szombaton kijelentette, hogy a hatóságok értesülései szerint Hán hívei rendzavarásra készülnek az SCO-értekezlet alatt is.

(MTI)