Joe Biden délután 4 után már nem képes keményen dolgozni – ezzel magyarázza stábja az elnök szánalmas teljesítményét az este 9-kor megrendezett televíziós párbajban Donald Trumppal szemben.



Biden elhagyja a színpadot a vita után (fotó: Justin Sullivan/Getty Images)

Joe Biden délelőtt 10 és délután 4 között teljesít a legjobban – ezt állították névtelenséget kérő tanácsadói az Axiosnak. Az összeállítás címe is sokatmondó: A két Joe Biden, és az este, amikor Amerika megismerte a másikat.

A stáb azonban nem ítélte el az elnököt, sőt egyenesen védelmükbe vették a teljesítményét. Azt mondták, az egyetlen baj, hogy a hatórás időkereten kívül lassul a munkabírása.

Joe Biden szereplése annyira siralmas volt, hogy a demokraták kétségbeestek, sőt egyesek azt is megkérdőjelezték, hogy egyáltalán versenyben maradhat-e. A regnáló elnök halk, akadozó hangon és tátott szájjal, bámészkodó tekintettel lépett a színpadra. Néha még a gondolatait is alig tudta befejezni.

Erre ráb@sztunk – így reagált egy számos kampányt átélt demokrata Biden teljesítményére a CNN-en.

Asszisztensei és tanácsadói egyszerűen azt mondják, az elnök a hatórás időablakon kívül nagyobb valószínűséggel követ el verbális hibákat, és fárad el – még külföldi utazásain is.

A Biden család a vita utáni hétvégén Camp Davidbe vonult vissza, ahol biztatták, hogy folytassa kampányát, mintha mi sem történt volna, viszont tanácsadói fejét követelték az elnök harmatgyenge szerepléséért.

Pedig hónapokig készültek a televíziós vitára Trumppal. A Washington Post úgy értesült: Biden belső köreiből néhányan épp a túlzott felkészítéssel magyarázták a vártnál sokkal gyengébb teljesítményt. Mások azt mondták, túl sok tanácsadó vett részt az utolsó, egy hétig tartó felkészítésben. Azt mondják, azon meggyőzőnek bizonyult. A nézők azonban nem a próbát látták, hanem a bemutatót, élőben.

A kimenetel? Kommentátorok és politikusok egyaránt katasztrofálisnak minősítették Biden szereplését, és sokadjára tették fel a kérdést: vajon nem túl idős-e egy újabb elnöki ciklushoz? – emlékeztetett a Busines Insider.

A 81 éves Biden időnként teljesen zavarba ejtő kijelentéseket tett, és néha arról is megfeledkezett, mivel kezdte a mondatot. Amikor például az államadósságról kérdezték, egy meglepő kitérővel azt kezdte ecsetelni, hogy „végre legyőztük a Medicare-t”. Ez volt az amerikai egészségbiztosítási reform elképzelése, Barack Obama választási ígérete, amelyet elnökként 2009-ben próbált átnyomni a törvényhozáson, akkor, amikor Joe Biden volt az alelnöke.

„Pályafutásom felében azért bíráltak, mert én voltam a legfiatalabb a politikában. Én voltam a szenátus második legfiatalabb tagja, most pedig én vagyok a legidősebb” – így reagált a vitában a korával kapcsolatos fenntartásokra Biden.

Stábjának megállapításai ellentmondanak érvelésének, mely szerint az életkor nem befolyásolja az elnökválasztási versenyt.

Amerikai honfitársaim, a nemzetünk előtt álló kérdés nem az, milyen idősek vagyunk, hanem az, milyen idősek elképzeléseink – így védte életkorát a hagyományos évértékelőben, a State of the Unionben, márciusban.

Nem volt szerény az MSNBC-ne adott interjújában sem, májusban: „Pokolian sok bölcsességre tettem szert, és többet tudok, mint az emberek túlnyomó többsége. Tapasztaltabb vagyok bárki másnál, aki valaha is pályázott erre a tisztségre” – jelentette ki, majd hozzátette, bebizonyítottam, hogy „tiszteletreméltó és hatékony vagyok”.

Biden az elmúlt napokban mindent megtett annak érdekében, hogy feledtesse szánalmas szereplését, sőt arról próbálta meggyőzni híveit és támogatóit, hogy ő a demokraták legalkalmasabb elnökjelöltje.

(Index nyomán)

Korábban írtuk: NYT: Biden a visszalépés lehetőségét mérlegeli