A United Steelworkers amerikai szakszervezet és a hazai gyártók politikai érdekképviselete, az AAM erősebb kereskedelmi akadályokat sürget Washingtontól a kínai importtal szemben, miután a Biden-adminisztráció meredeken megemelte a kínai elektromos járművekre, napelemekre és más stratégiai fontosságú árukra kivetett importvámokat.

Az AAM (Alliance for American Manufacturing) jelentést tett közzé a kínai ipari kapacitásfeleslegről, a Biden-kormányzat és az amerikai szövetségesek által az elmúlt hónapokban felvetett aggodalmakat visszhangozva, miszerint gyors cselekvésre van szükség az olcsó és támogatott kínai export növekvő áradatának megfékezésére, amely veszélyezteti az amerikai munkahelyeket.

A csoport egy régen lejárt importáru-védelmi eszköz, az úgynevezett 421-es cikkely visszaállítására szólított fel, amelyet akkor hoztak létre, amikor Peking 2001-ben csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez. A cikkelyt azzal a szándékkal fogalmazták meg, hogy ideiglenes vámok kivetését tegye lehetővé a globális kereskedelmi rendszerbe befogadott Kína alacsony költségű gyártóbázisából származó importhullámok okozta piaci zavarok enyhítésére.

A 421-es cikkelyt eddig egy alkalommal vette igénybe az Egyesült Államok, 2009-ben Barack Obama elnök az Egyesült Acélmunkások Szövetségének kérésére. Az intézkedés átmenetileg 35 százalékra emelte a kínai gumiabroncsokra kivetett vámot a WTO 4 százalékos vámjáról.

Mivel az új iparágakban - például az elektromos áramfejlesztők, a napenergia és a félvezetők területén - új importhullámok fenyegetnek, de a hagyományos ágazatokban - például az acél, az üveg és a gumiabroncsok esetében ismét felléphetnek, az AAM közleménye szerint a 421-es cikkelyt újra kell éleszteni, és korszerűsíteni kell.

Az AAM olyan változtatásokat sürgetett, amelyek lehetővé teszik védővámok kivetését a harmadik országokban, például Mexikóban vagy Vietnamban termelő kínai üzemekből származó import kivédésére. Valamint gyorsabb eljárást a vámok kivetésére, mielőtt az amerikai termelésben maradandó károkat okoznának.

Az Egyesült Államok kereskedelmi képviselőjének hivatala hírügynökségi kérésre egyelőre nem kommentálta az AAM ajánlásait.

(MTI)