Ugrás a cikkhez
Reklám

Alapjogokat sértő és politikai megrendelésre végzett akciónak nevezte Zbigniew Ziobro ellenzéki képviselő, volt lengyel igazságügyi miniszter a házában szerdára virradóan véget ért, közel 24 órán át tartó házkutatást.

Az onkológiai kezelés alatt álló politikus kedd este, majd szerda reggel ismét nyilatkozott újságíróknak, először azóta, hogy súlyos műtéten esett át. Bírálta, hogy a kedd hajnalban megkezdődött, távollétében végzett házkutatást a nyomozók anélkül indították el, hogy megpróbáltak volna kapcsolatba lépni vele vagy feleségével.

Ziobro kijelentette: "gengsztereljárásnak" tartja azt a módot, ahogyan a házkutatást végezték: megfosztották őt a "minden lengyel állampolgárnak kijáró alapvető jogoktól", mivel nem ismerkedhetett meg a házkutatást elrendelő végzéssel, nem bízhatott meg senkit, aki távollétében képviselte volna őt az intézkedés alatt, és nem tudta megakadályozni háza megrongálását - mondta. Utalt arra, hogy a nyomozók betörték a bejárati ajtót, és kárt tettek a ház homlokzatában is.

"Átfésülték a házamat, hogy teljesítsék Donald Tusk kormányfő és Adam Bodnar igazságügyi miniszter politikai megrendelését" - jelentette ki Ziobro. Hozzátette: a történtek megmutatják, valójában miképpen cselekszik "az állítólag a jogállamiság nevében eljáró, a jogszabályokat tisztelő" kormány.

A politikus bejelentette: fellebbezést fog benyújtani a szerinte alaptalan és jogtalan hatósági intézkedés ellen.

A lengyel ügyészség kedden közölte: a nyomozó szervek országszerte több tucat helyen végeztek házkutatásokat az előző kormány idején az igazságügyi tárca kötelékében működő, a bűnmegelőzés és a bűncselekmények áldozatainak támogatása céljából létrehozott Igazságosság Alapítvány ügyében.

Przemyslaw Nowak ügyészségi szóvivő kedden elmondta: a nyomozók megpróbáltak kapcsolatba lépni Ziobro rokonaival, de a kísérlet "eredménytelen" volt. Annak kapcsán, hogy Ziobro parlamenti képviselőként mentelmi jogot élvez, Nowak azon az állásponton volt, hogy ez nem vonatkozik a képviselő lakására, csak a személyére.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából