Ugrás a cikkhez
Reklám

Terrorista szervezetté minősítette csütörtökön Új-Zéland a Hamász teljes egészét, valamint beutazási tilalmat vetett ki a szélsőséges izraeli telepesekre is a Ciszjordániában élő palesztinok elleni erőszakcselekmények miatt.

Új-Zéland a Hamász katonai szárnyát már 2010-ben terrorista szervezetté minősítette. Winston Peters külügyminiszter ezzel kapcsolatban csütörtökön azt mondta, a Hamász teljes vezetősége felelős az októberi, izraeliek elleni támadásokért, így Wellington többé nem tehet különbséget a politikai és a katonai szárny között.

Christopher Luxon miniszterelnök a támadássorozatot brutálisnak nevezte, és kiemelte, hogy kormánya egyértelműen elítéli őket. Hozzátette mindazonáltal, hogy a minősítés egy szervezetről, "nem pedig a palesztin népről" szól.

Aggodalmát fejezte ki továbbá az izraeli telepesek palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményei miatt, melyek tovább szítják a feszültséget a térségben. Leszögezte, hogy kormánya továbbra is a nemzetközi jog megsértésének tartja zsidó telepek létesítését a megszállt palesztin területeken.

A Hamászt érintő döntés értelmében bűncselekménynek minősül minden, a szervezettel folytatott üzleti kapcsolat, valamint a Hamász támogatása, a szervezet új-zélandi vagyoni eszközeit is befagyasztották. Továbbra is lehetséges azonban, hogy Új-Zéland humanitárius és fejlesztési támogatást nyújtson a gázai civileknek, valamint az is, hogy a konfliktuszónában élő új-zélandi állampolgárok konzuli segítséget kaphassanak.

Welllington emellett ismét síkra szállt az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldása, valamint a béketárgyalások mielőbbi újraindítása mellett.

(MTI nyomán)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából